Dagsfärska fakta om RUT

Flera tusen arbetstillfällen hotas om skattereduktionen för hushållsnära tjänster avskaffas. För de som jobbar i branschen kan det betyda att de får gå tillbaka till arbetslöshet. För staten kan det bli en kännbar förlust i flera avseenden, inte minst rent ekonomiskt.

 

Det vore katastrofalt om Rut avdraget skulle försvinna. Hemservicebranschen består idag av närmare 11 000 anställda. 3 av 4 av de som arbetar i branschen kom från tidigare arbetslöshet.

 

Köparna av tjänsterna finns inom alla typer av segment där trenden är att andelen som köper tjänsterna boende i singelhushåll, hyresrätter, äldre personer samt låginkomsttagare ökar.  Det finns de som vill få oss att tro att dessa tjänster bara nyttjas av överklassen men så är det inte.

 

Riksdagens utredningstjänst har räknat ut att samhället tjänar närmare 240 000 kr för varje person som går från arbetslöshet till arbete i vår bransch. Konjunkturinstitutet gör bedömningen att vid 10 000 anställda i branschen är systemet kostnadsneutralt för staten. det betyder ett betydande plus nationalekonomiskt.

Det gäller att rösta rätt och rösta grönt, det är skönt!@

Källa: Almega, Riksdagens utredningstjänst, Skatteverket, SCB samt undersökningar genomförda av Demoskop och United Minds.

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Nisse Städ o Fönsterputs

    Men är detta en RIKTIG sanning? Enligt branschen så trycks just nu priserna ner i botten för oss och detta gör att städbolag hotas med konkurs. Vem är då vinnare?
    Ni som är/varit företagare vet ju att man når en kritisk gräns för vad som är ekonomiskt försvarbart.
    När man som egenföretagare måste måste krypa ner i kostnader som understiger produktionskostnaderna så lever man på ”lånad” tid. Så har många städbolag det idag tack vare RUT-paketet, men det vet ni väl inte och den statistiken tas inte upp i debatten.
    Anledningen är att många av de nystartade RUT-bolagen även har andra stöd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.