Demensomsorgen i Vilhelmina

I Vilhelmina är det inte som i Piteå och jag tror inte att någon anhörig i Vilhelmina skulle känna igen sig i den beskrivning som ges av Piteås omsorg.

I Vilhelmina har vi ett gruppboende för äldre dementa, Strandbacka där finns 6 grupper på vardera 5 boenden fördelat på 3 våningar. Det finns även två demensavdelningar vid Tallbacka, en med 5 platser och en med 6 platser, totalt i Vilhelmina 41 platser.

Vid Strandbacka är det 10 personer som bor på varje våning, där jobbar 4 personal dagtid och 2 på kvällar och helger och en person på natten per våning. Vi har väl utbildad personal där vi nu utbildar 4 undersköterskor till Silviasystrar som läser på halvtid under två år en vidareutbildning för demensomsorg. Silviasystrarna ska sen i sin tur dela med sig av kunskapen till sina arbetskamrater.
 
Det är trots välbemanning och hög utbildningsnivå ett tufft arbete där personalen gör ett fantastiskt jobb. Det finns hot och våld i demensomsorgen som kan vara skrämmande och som kräver kompetens och utbildning hos personalen. Vi är stolta och glada över den omsorg vi har i vår kommun som även blivit uppmärksammad i olika sammanhang då vi vågat tänka nytt och utveckla nya sätt att jobba för människor med demenssjukdom.

2 kommentarer

  1. Christine Svensson

    Jag tror inte heller att det är som i Piteå här i Vilhelmina, men hur det ser ut på andra ställen vet vi ju inte. Därför behövs att folk vågar säga till när det är dåligt. Precis som hon gjort i Piteå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.