Holmlund och ”privatiseringar”

I Dagens Samhälle som kom i förra veckan så får Lennart Holmlund skryt liksom andra framåtseende socialdemokratisak kommunalråd. De får skryt för att de jobbar framåt i en riktning som hela deras parti borde lära av. Min analys är att OM den politik Lennart Holmlund driver i Umeå skulle recenseras av Socialdemokraterna i Vilhelmina så skulle de säga att den var borgerlig. De skulle kritisera Holmlund för att  privatisera offentligt finansierad verksamhet och att den politiken gagnade privata ekonomiska intressen och att effektiviseringarna och neddragningarna i den kommunala förvaltningen skulle leda till katastrofer och kvalitetsbrister.

Den politik vi fört i Vilhelmina har sneglat på kommuner som lyckats och som står starka idag däribland Umeå och andra mindre kommunern som jobbar framgångsrikt. Jag hoppas verkligen att kommande majoritet i Vilhelmina lär sig av Holmlund och andra som förstått att kommunen måste ställas om.  Ju mindre kommun ju större omställning.

Vi i Allians för Vilhelmina fick hård kritik för att vi "privatiserade" snöröjningen. Det finns knappt någon kommun som driver snöröjning i egen regi idag, Vilhelmina kommun var bara väldigt sent ute. Den här typen av effektivisering har andra kommuner gjort för länge sen. Det knepiga är att när den största "privatiseringen" av alla genomfördes i  Vilhelmina kommun under Socialdemokratiskt styre. Så var kritiken inte alls av så stor dignitet. Den gången rörde det främst kvinnligt dominerade arbeten då all städpersonal fick gå då fastighetsskötseln lades ut på anbud.

Så lär av de goda exemplen som finns så att vi får kommunen ekonomisk stark. Det handlar om att vara kraftfull och ställa om. Det handlar om vår egen kraft att anpassa oss efter verkligheten. Det handlar inte om nationell politik, det handlar om lokal!

En kommentar

  1. Åke Nilsson

    Maria
    Vi talade om för väljarna i Vilhelmina hur vi vill driva politiken. I det handlingsprogrammet tog vi tydligt avstånd från privatiseringar inom vård och omsorg.

    Vi fick 54,75% av väljarnas röster jämfört med borgarnas 29,9% där centern fick 12,3%.

    Det säger en del om vad man tycker om era förslag.

    Indirekt säger du att 70 % av medborgarna i Vilhelmina inte förstår bättre.

    Folket har sagt sitt. Nu ska vi jobba för att infria deras förväntningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.