Maria berättar om vecka 44

Måndag. Åker till Folkets Hus och ställer i ordning inför morgonens gruppmöte och fullmäktige. Pratar ihop mig med KG och Åke om dagen. En trevlig stämning där de är så trevliga.  Har sedan gruppmöt med alla Allianspartierna, även där en trevlig stämning där vi är överens om de nomineringar vi missat till några suppleantposter. Vi bestämmer hur vi ska jobba vidare och lägger upp en plan för oss som ska väljas som vice ordföranden. En god stämning om än vi är lite nedslagna. Jag går igenom hur dagen läggs upp för att de nya fullmäktigeledamöterna ska få ett grepp om vad som händer vid ett valfullmäktige. Mötet börjar och jag börjar ana att det finns outtalade planer som bara få vet om. När vi kommer till valen så förstår jag vad som håller på att ske. Socialdemokraternas starke man har ringt upp några på vår sida och övertalat dem att gå socialdemokraternas ärenden. När jag förstår vad som händer så blir jag alldeles stilla och kall inom mig. Jag kan inte tro att man kan vara så respektlös mot demokratin. Att Lars Eliasson kan svika oss så efter allt arbete och alla överenskommelser vi gjort är en oerhörd besvikelse. Inte ens hans partikamrater visste något vilket visar på den mannens ryggradslösa feghet. Att KG är en räv visste vi alla om men jag undrar om inte guldkorset han bär runt halsen brände under detta fullmäktige. Så uselt som den mannen beter sig. Jag undrar om inte hans prestigeförlust i ”remma upp dig” debatten gav eld på hans bränsle att få bort mig.

Jag undrar hur de andra socialdemokraterna ska kunna se mig i ögonen med någon sorts värdighet efter detta usla, skamliga i en demokrati ovärdiga tilltag. Att rösta bort mig från den post som oppositionen tillsammans fördelat och förhandlat fram.
Få se nu, 1938! Nordkorea! Eller var det Vilhelmina 2010!!
Jag kan inte sitta kvar och medverka i denna fars utan säger till sekreteraren och kommunchefen i presidiet att jag går hem. Åker hem till familjen och begraver mig i familjefamnen med barnbarn, barn, man och familj i övrigt. Sofi och hennes små barn och Lottakarin är hemma med sin Kristofer och det är skönt att ha hela familjen omkring sig. Telefonen går varm under kvällen och jag stänger av den för att försöka släppa tanken. Under natten har rader av sms och mail ramlat in med både förvånade och förbannade människor som tycker det är för jävligt att socialdemokraterna tar sig en sådan makt att de helt kör över demokratin. Många peppar och tröstar, här är ett exempel på mail jag fått:
”Oj vad ledsamt jag läste just VK och jag tror gubbarna i inlandet håller på att bli helt galna. Jag har varit så glad att det åtminstone fanns en politiker inom Södra Lappland som hade visioner och kunnande och som det gick att diskutera framtid med och som var duktig på att marknadsföra norrlands inland. Du är bäst av de politiker vi har i Södra Lappland! Det är så vansinnigt handlat i Vilhelmina på fullmäktige så jag hoppas det blir en folkstorm emot det dåliga beteendet och att det går att göra en förändring igen så att du får upprättelse!”
 
Tisdag: Första dagen på nya jobbet där jag sorterar dokument och handlingar som jag lagt på hög. Skriver förfrågningar om kommunbesök och träffar. Pratar med människor från fjällorter som Tärnaby till kustorter som Vindeln som har samma problemställning, servicen till de som bor på landsbygden faller samman. Det är stora förväntningar på mitt jobb och jag kör igång direkt. Bokar träffar och kontaktar personer som har input i arbetet. Känns skönt att gräva ner sig i något annat och försöka släppa tankarna på det som hände igår. ( Får den här dagen ett samtal som erbjuder mig ett toppjobb i en annan kommun, kul!)
 
Onsdag: Förbereder morgondagens möte och har lunchmöte med hela gänget av sköna Centerpartiste som alla fortfarande är i chock över måndagens fullmäktigemöte och Socialdemokraterna och Lars Eliassons agerande. Åker sen mot Umeå och har ett möte med till Åsele kommun, byarådet, näringslivstjänstemän, politikerna och kommunchefen. Där presenterar jag projektet jag ska jobba med det kommande året och vi drar upp planer för hur arbetet ska ske i just deras kommun. De har gjort en hel del och det finns framtagna planer för hur lokala servicepunkter ska kunna stärkas och utvecklas. Kör vidare till Umeå då jag ska vara där tidigt imorgon torsdag. Äter middag med Johan Kling som är ombudsman för centerpartiet på Socialize, svamppasta och oxfile…mums!
 
Torsdag: Träffar EvaMay Karlsson och Thomas Westerberg vid Region Västerbotten för att diskutera hur vi ska jobba för att hålla samman länet. Vi pratar omkring Akademi Norr och Forskningsenheten. Vi kommer överens som att jobba vidare med tankarna vi luftat idag.
 Efter det så är jag med på det för min del sista utvecklingsrådet för länet där vi pratar om den kommande planen för hur länet ska utvecklas i den Regionala Utvecklingsstrategin. Den ska ut på remiss till kommuner och andra aktörer och vi jobbar igenom det underlag som ska sändas ut. Jag hr jobbat intensivt med detta och satt mig in i skrivningarna. I de grupper som arbetar så leder jag en och det är alltid bra då man har stora möjligheter att påverka utfallet och innehållet. Lyfter fram frågor som är viktiga för inlandet, för jämställdhet och för samabyarnas deltagande i den regionala utvecklingen.
Det är en bra analys med bra förslag på lösningar men det finns mycket som krävs för att få alla delar till stånd. Många vill vara med och prata tillväxt. Alla aktörer vill äga tillväxtfrågan! Entreprenörskap måste breddas för att inbegripa även nya näringar. Sen behöver man fundera på vad vi lägger in för värden i ord som attraktivitet och ekoeffektivitet. Jag tycker även att det är viktigt att vi tar med de punkter som jobbats från i NSPA Northern sparsely populated areas, för att ha en framförhållning inför nästa strukturfondsperiod. Det är även väldigt viktigt att vi jobbar aktivt för att även komma ifråga för strukturfonderna efter 2013. Därför är det så viktigt att vi redan nu riggar för hur vi ska prioritera 2014 och framåt.
Ökad inflyttning, stärkt näringsliv med att öppna upp den offentliga sektorn för att skapa tillväxt och nyttja universiteten som tillväxtmotorer diskuteras där inlandsperspektivet och kopplingen mot Norge fanns med.  
Sedan är det jobb med mitt första styrgruppsmöte med min styrelse för projektet med Länsstyrelsen, Tillväxtverket och region Västerbotten samt Länsbygderådet, politiker från några kommuner samt representanter från Ica. Vi lägger upp planer för arbetet och prioriterade områden att jobba med. Ett skönt möte med engagerade, vänliga och intresserade människor som vill något tillsamman vilket ger en enorm styrka och arbetsiver.
På kvällen träffas jag, Maud Olofsson och några andra starka kvinnor. Vi umgås, badar, äter gott och pratar både strunt och allvar samt lägger upp planer för olika områden där vi är involverade som ledare och politiker. I diskuterar inlandsinnovation och kommersiell service och bokar upp ett möte på näringsdepartementet. Pratar även om de satsningar som ska ske i Dorotea och jag försöker informera så gott jag kan om dessa satsningar. En skön kväll tillsammans med vänner. Sover över hos dottern i Umeå.
 
Fredag: Skriver minnesanteckningar från igår och sänder ut, har en träff med en av intressenterna i projektet. Åker hemåt och har ett antal telefonsamtal med involverade i serviceprojekt och i organisationer som jobbar för regional utveckling efter vägen och bokar träffar.
 
Lördag och söndag är det sista helgen med barnbarnen på länge så det gäller att njuta av dem. Natali åker iväg på ett lajv med moster Eva.
Nästa vecka ska jag jobba med en kommunikationsplan, boka träffar med de av kommunerna utsedda kontaktpersonerna i hela länet, söka kontakt med olika aktörer som jobbat med att utveckla service på landsbygd på olika sätt. Ska även träffa förhoppningsvis både Hela Sverige ska leva och Arena för tillväxt.

5 kommentarer

 1. Sailorn

  Du skriver följande:
  ”Jag undrar hur de andra socialdemokraterna ska kunna se mig i ögonen med någon sorts värdighet efter detta usla, skamliga i en demokrati ovärdiga tilltag. Att rösta bort mig från den post som oppositionen tillsammans fördelat och förhandlat fram.”

  Vad då ovärdigt en demokrati, röstar man inte fram de olika ledamöterna i kommunfullmäktige? Om man gör det så måste ju ledamöterna få rösta på vilken de vill, annars behövs ju ingen röstning om detta.

  Nu var väl (s) de som fick flest röster i valet,eller hur,och varför ska man rösta på den som ens motståndare vill?

 2. Jan-Erik Vahlström

  Hej!
  Jag är varken centerpartist eller alliansare, men valet av Eliasson var ett absolut lågvattenmärke. Demokratins spelregler är bland dom absolut viktigaste sakerna som vi skall vara rädda om. Oavsett om det gynnar min egen ideologi eller motståndarnas.

 3. Grönskjortan

  Ja vad ska man säga.
  Inte håller jag med dig i din politik.
  Jag tycker inte att du gjort något märkvärdigt för V-mina under dina fyra år.
  ”Kvinnosakskortet” som en del kvinnor verkar dra upp nu förtiden ser jag som dravel och svammel.

  Men det här handhavandet tycker jag INTE att du förtjänat och det finns de som jag tycker ska sätta sig ned för en tankeställare och fundera över sin framtid.

 4. Fredde

  Sailorn: Vad du säger är att du är för en enparti system i Vilhelmina? På något annat sätt går det ju inte tolka ditt inlägg. Du vill alltså på fullt allvar att de som har majoritet ska välja ut vilka personer som ska företräda motståndarsidan. Hör du inte hur fel det låter? Anser du att högre rankade lag i hockey ska bestämma vilka spelare motståndarlaget ska ställa upp med också? Nä, kan inte tänka mig det. Oppositionen måste ju får välja deras företrädare på samma sätt som S får välja sin.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.