Maria berättar om sin vecka 45

 

Vecka 45
Här berättar jag lite kort om vad jag gjort i veckan.
 
Måndag: Har en träff med Bert-Owe Sjöström Vilhelmina kommun och utsedd kontaktperson för arbetet jag håller i.  Han ger en mängds tips och idéer samt en sammanställning som Länsstyrelsen gjort som jag kommer att få bra input ifrån. Blir intervjuad av tidningen Norran som vill veta mer om arbetet i projektet. 
 
Tisdag: Bokar in en dag med Länsstyrelsen som bjuder in de som jobbar med den regionala serviceprogrammet som har en dag i Nordmaling nästa vecka där jag inbjudits. Sänder brev till alla kommuner om projektet samt vill få info om kontaktpersoner och träffar. Intervjuas av VK om projektet och sänder all info jag kan för att de ska få till ett bra reportage.
Träffar Harriet Andersson som jobbar för LRF Riks som jobbar med olika projekt runt om i Sverige på landsbygden. Får en hel del input omkring Lokal ekonomi, vad är drivkraften för att kommuner ska engagera sig. Utvecklingen har i decennier gått mot stordrift, att vi i Sverige handlar allt på samma ställe. Ute i Europa handlar man kött för sig, bröd för sig, vin för sig och ost för sig. Vi har gått i en helt annan rikting.  
Intervjuas av VK om projektet och sänder info om projektet till Gränsbrytnings webb brev. Går igenom det REGIONALA Serviceprogrammet och den regionala utvecklings strategin och kommenterar detta.
LOU är det nyckeln? Är energi och klimat är moroten för att få kommuner att engagera sig och ta sitt ansvar. Är det där kärnan ligger?? Att få någon att vilja vara motor för utvecklingen, driva på, ta risker och få folk att vilja jobba tillsamman och ta ansvar?
 
Onsdag:  Pratar med Lanthandlarnas mentor om våra respektive arbetsområden. Blir intervjuad av Gränsbrytning som kommer att skriva något om vårt arbete. Läser dokument som jag sökt på webben och börjar sno till en kommunikationsplan. Pratar med Arena för Tillväxt och vi försöker få till en dag för att jobba med metod och ideutveckling. 
 
Torsdag: Är med på en föreläsning på Lärcentrum via videokonferens från högskolan i Växjö om hur organisationers mål förändras. Fortsätter med kommunikationsplanen och kontaktar Coompanion för att få inspel från deras nätverk. Träffar Inez Abramsson Hela Sverige ska leva och vi har ett ide och metodsamtal där flera synpunkter kommer fram.
 
Fredag: Skriver om i kommunikationsplanen om sociala medier, för dialogen med medborgarn Sänder ut brev till kontakter i byarörelsen och pratar med anställda i andra kommuner som jobbar med lokal service.
En dag med fart och fläkt och telefonsamtal gällande Lars Eliassons avhopp. Frågan är hur medborgarna i Vilhelmina ska kunna få förtroende för politikerna i majoriteten igen. Ett stort sår har skapats som kommer att kräva en hel del läkningsarbete. Jag hoppas att det pågår resonemang i flera partier om etik, moral och hur man skapar ett positivt och gott lokalt klimat som gagnar utveckling, medborgaranda och medskaparanda. Där människor som engagerar sig för lokalsamhället känner en lust och en glädje att ta tag i de svåra utmanande frågorna som ligger framför oss som medborgare i en landsbygdskommun.

Nästa vecka är det Umeå som gäller, ska passa på att kolla in planerna på julbordet på restaurang Sozialice, det ska vara nåt alldelens särskilt…och lokalt producerat med mycke råvaror från Vilhelmina. Bla Martins fantastiska sillar. MMMMums!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.