Motor för utveckling för välfärd och tillväxt?

Jag har precis nyss lyssnat på en föreläsning idag som hette – Hur kan man få tillgång till utbildning i glesbygd? Det var Gunilla Roos från Uppsala Universitet som föreläste.

Hon berättar om lokala lärcentrum som ett sätt att skapa en social arena och mötesplats men även som en motor för utveckling och tillväxt. Hon berättar om ett arbete som Tromsö Universitet driver som handlar om att analysera och se på effekter och strategier av de lokala utvecklingscentra och dess betydelse. Det handlar om att se och förstå förhållandet mellan utbildning och regional utveckling, detta då kompetens och livslångt lärande blir allt viktigare för den ekonomiska utvecklingen och för en utvecklad och välbehållen välfärd.
 
Hon anser att staten måste ta fler initiativ på den lokala och regionala nivån men lokalsamhället måste även de ta ett större ansvar för den egna utvecklingen. Tillgängligheten är basen för att skapa möjligheter och utveckling. Forskning och utveckling har varit i det närmste obefintlig i lokala och även regionala utvecklingsprojekt och utvecklingsambitioner vilket nu måste åtgärdas.
 
Hon slår verkligen huvudet på spiken. Kommunerna måste se lärcentra som en motor för utveckling och tillväxt där tillgänglighet till utbildning och service är centralt. Men det är inte det enda, lokalsamhället måste även se sitt ansvar för den egna utvecklingen och samla resurserna för detta både lokalt och regionalt men även över länsgränser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.