Olika fast ändå så lika..

I veckan har jag varit på besök i Västra Götaland, Värmland, Dalsland och ute i västkustens ö värld. Där har jag träffat de som har ungefär samma jobb som jag har, att verka för att finna former för framtidens service på landsbygden.

Några exempel vi tittat på är bla annat Vingåker som är en Lanthandel utan varor. det är en lokal där samhällsservice samlas, äldreomsorg, e-handel från grannbyns affär, AF, FK etc . Tursimnformation, webbtenik som gör att man kan plugga där uppkopplad mot skolor, lokaler att nyttja för både boende, besökare och företagare. Många tjänster i samma lokal..

 

I Bengtsfors har man satt ihop en projektgrupp mellan ideella, privata och offentliga aktörer som jobbar fram en lokal serviceplan där de lägger fram lösningar anpassade för de olika byarna. Där är en drivande kommunanställd tjänsteman motor.  I deras komunstyrelse har varje ledamot en by att vara fadder för. Det betyder att kommunstyrelsen har goda kontakter med byarna och vad som sker i dessa samt når ut med information till byarna. De kallar sin enhet för tillväxtenhet. De har en mötesplats för alla som är involverade i landsbygdsutveckling i en projektverkstad för att mötas i gång i kvartalet. Detta tillsammans med andra som driver projekt. Kommunen har en pott som man kan söka medel ur på 500 Tkr. Dessa medel nyttjas för tillväxtfrämjande likväl som attraktionsaktiviteter. Grupperna bjuds in två gånger per år för att diskutera landsbygdsutvecklingen i kommunen. Detta då den kommuner säger att tillväxten sker i byarna och attt tillväxten är ett måste för att klara av framtiden.
 
Gullspångs kommun berättar om de natursköna utvecklingsområden de pekat ut som de ser som potential för hållbar kommun. de vill bygga ett attraktivt område med boenden och service naturskönt vid vatten. där ska finnas ”Safestopp”, vägkrog, rastplats, simhall ute och inne, affärer, stugbyar, hotell, konferens, spa, bastu, kontanthantering, seniorboende i höghus samt villaområde för året runtboende, fritidsgård för alla åldrar, ishall, trädgård och park etc. Lönsamheten är nyckeln. Företagarna och byalag och andra föreningar är med nu redan i början. Man har sökt medel från landsbygdsprogrammet för en förstudie.
 
Gustafsfors 100 invånare men växer under sommaren då Dalslands kanal körs och Bäckefors Servicepunkter blir ett mycket bra sätt att klara av samhälls ervice från både stat, kommun, landsting och företag och ideella föreningar. De tror att biblioteken kan vara en bra plats för servicepunkter som en social arena.
 
www.lanthandelscenter.se är ett exempel
Vi tittade även på hur man resonerar utmed kusten och de svår tillgängliga öarna där servicen läggs ner allt eftersom. De har väldigt lika problem som vi har där mer än hälften av lanthandlarna kommer att försvinna inom 5 år. Hur gör vi då? 
 
Under denna vecka har vi tillsammans jobbat fram flera olika förslag och modeller som vi nu ska jobba vidare med tillsammans med Tillväxtverket, Näringsdepartement, reigonerna och kommunerna, Länsstyrelser, Länsbygderåd, Landsbygdsdepartement och unviersitet och företag.
 
För de som är extra nyfikna på detta arbete  så finns en webbsida på www.hallbarservice.se och en faceboo på Modellutveckling för hållbar service.
Här nedan ser ni Ica handlarn, byautvecklarn, musikern och Värmlänningen Rickard Ohlin som utvecklat nya modeller för att ge service till boende, besökare och företag inne i de mörka skogarna i Silleruds socken.
 
 
 
 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.