tillväxt i hela landet kräver att nån höjer rösten….

Regionministern och ett gäng ivriga kamrater pratade nu på morgonen om hållbar tillväxt i hela landet. (Det sänds på svt forum på måndag.) De berättar om Kent och Britta i Harads som byggt trädkojor i trädtopparna. Kojor i olika modeller utan el och med torrdass. I Skärvången har några bestämt att de ska göra ost som nu konkurrerar med världens bästa. I Hjällsta har nåra som jobbar med textil, kläder som innovationer som nu är det mest besökta målet i den delen av landet. För att människor i hela landet ska kunna leva av egen kraft så måste vi bli mer relevanta och tala med deras röster. Att bli mer relevanta handlar om att återuppväcka våra rötter och vår själ. Tron till den enskilda människans egna inneboende förmåga, solidaritet, rättvisa och värnandet om naturen.

1.       Centerpartiet ska förnya Sverige! Utgångspunkten ska vara att alla människor i alla delar av landet ska kunna växa av egen kraft och att alla regioner ska växa samtidigt.
 
Vi måste göra upp med den gamla socialdemokratiska bilden att några är tärande och några är närande, att några regioner tar och andra ger. Det är inte så. Sverige är ett, vi har vår potential och våra uppförsbackar. Vissa växer snabbt vissa vilar sig just nu. Alla betalar skatt till samme Anders Borg och vi ör beroende av hur det går för andra regioner, går det bra för någon annan så är det bara för mig. Går det dåligt för någon annan region så känns det av för mig. Det som är bra för landet är bra för staden och tvärtom.
 
Allt för många lever kvar i gabardinbyx eran. Där man bedömer investeringar och idéer utifrån var den dyker upp.
 
2.       Vilka konkurrerar vi med? Konkurrenskraft för Sverige i en global värld. Innovationer bygger konkurrenskraft. Världen växer och tyngdpunkten flyttas.
Längtan efter att få utveckla sig och växa gör att regimer nu faller om kull i världen. Tekniken ger en ny världsbild. Vi måste ligga i framkant för att vara världens främsta digitala samhälle. Med energi och klimatsmarta lösningar. Ta vara på omsorg, vård och hålla ihop ett enda framgångsrikt land.
 
3.       Hon säger att det smärtar när hon hör att telefonen tystnar i Västerbottens inland när Telia river ledningarna, när företagare måste köra sina paket själv då Posten lägger ner sin service, paketutlämning och ändrat sina taxor så det blir för dyrt att nyttja Posten, det behövs en tillväxt i hela landet och förutsättningar för att kunna bygga tillväxt. Där måste vi hitta nya lösningar för att skapa attraktivitet, service och möjligheter att kunna verka på landsbygden.  (känns bra att hon lyssnat och noterat de problem som vi lyft från Västerbotten.)

En kommentar

  1. Inger Hellman

    ”Tron till den enskilda människans egna inneboende förmåga, solidaritet, rättvisa och värnandet om naturen.”

    Om vi avskaffar den eländiga Jantelagen så löser sig dina ord ganska enkelt. Människor i alla läger pratar om utveckling etc, men många gånger så stupar bra ideér på att det finns någon som ”misstycker”. Vi är inte så många på landsbygden, inlandet och fjälltrakterna, så jag är övertygad om att alla får plats och att varje litet ställe kan finna sina egna lösningar för att det fortsättningsvis kommer att vara attraktivt att bo och verka i det som för många är ”ödemarker”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.