Migrationsverket?, hur tänker de?

I Sverige har vi problem med hur vi ska ha råd att behålla den välfärd vi har idag. Idag måste vi jobba 1,7 heltidstjänster för att försörja 1 person i välfärden. I framtiden måste det vara 2,4 personer som jobbar för att försörja 1 person. Vi behöver alltså fler som jobbar för att klara välfärden och välfärden måste effektiviseras och förnyas.  2008 skulle 8 av 10 kommuner ha minskat i befolkning om det inte har funnits invandrare. Även Malmö och Göteborg. I Vilhelmina har vi kunnat behålla befolkningen rätt så intakt då många valt att bo här som kommer från andra länder.

13,4 % av Sveriges befolkning är födda i ett annat land. 1 av 6 undersköterskor, 1 av 4 läkare, 1 av 3 apotekare är utrikesfödda. Det är ofta småorts Sverige som klarar småföretagandet bäst och där är det ofta utlandsfödda som startar serviceföretagen. Vi behöver invandrarna i vårt land då det är de som håller uppe välfärden. Vi hoppas att Vilhelmina kan bli en av de nystatzoner som nu ska utredas, vi vill underlätta för fler att starta företag som kan agera både på den lokala men även på den internationella arenan och vi vill få in fler invandrare in i samhället.
 
De små kommunerna harhögst förvärvsfrekvens för invandrare då man lyckats koppla samman företagen med de nyinflyttade. Kvinnorna har fått jobb i den offentliga sektorn. I de små kommunerna finns ett starkt ideellt engagemang, bra samverkan mellan civilsamhället och invandraren.  Det är så vi jobbat i Vilhelmina. Vi vill vara ett gott samhälle, ett nybyggarland för invandrare som vill vara med och bygga vårt samhälle. Vilhelmina borna har gjort ett mycket bra jobb haft öppna armar, tagit väl hand om, tagit med invandraren i vardagen, i föreningslivet, i skolan och i företagen. Av de som kommit hit så har nästan 100 personer stannat kvar då de fått uppehållstillstånd. De vill stanna då Vilhelmina visat att det är en bra plats att bo, verka och leva i.
 
Det har inte varit enkelt och många känner väl till de problem vi haft att hantera i förskolan, i skolan och inom socialtjänsten och vården. Många som kommer till oss kommer från krig och oroshärdar och är ofta traumatiserade. Så vi säger inte att det är lätt, men det är lättare i det lilla samhället att se individen där individen har en given plats, blir sedd och inte är en i massan.
 
Vilhelmina gör ett gott jobb att ta ansvar för det framtida sverige i vårt jobb att välkomna invandrare och Migrationsverket borde se de fördelar som det lilla samhället ger. Centerpartiet i Vilhelmina förstår inte hur Migrationsverket tänker och vilka underlag de har för att centralisering är det bästa sättet att nå en god integrering, ett gott mänsligt mottagande och ge ett gott välkomnande till våra nya medborgare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.