MIgrationsverket svarar C

Centerpartiet fick ett kort svar tidigare från Migrationsverket som vi lade på Centerpartiets blogg på www.vilhelminabloggen.se . I veckan kom ett öppet svar i tidningen på det brev som vi sände öppet till Migrationsverket, (fanns i VK den 9 feb.) från den person som jag debatterade med i radions P1 (finns på tisdag 8 feb 6,30 på www.sr.se). Så här skriver de i sitt öppna svar som fanns i VK i veckan.

"Jag håller helt med Maria Kristoffersson (9/2) om alla de positiva effekter som invandringen till Sverige för med sig. Det tillför det svenska samhället mycket, det är glädjande att se det engagemang som finns i Vilhelmina.
Jag vill dock förtydliga en sak. Migrationsverket bedriver inte en centralisering av sin verksamhet. Vi hyr lägenheter nästan uteslutande i mindre orter och vi ser ett stort engagemang från många mindre kommuner som ser de asylsökande som bor där som en stor tillgång.
Inte sällan är det Migrationsverkets närvaro på mindre orter som gör att kommunen kan fortsätta upprätthålla vissa delar av den kommunala servicen och som gör att den lokala handlaren kan fortsätta driva sin butik. Det är glädjande för oss att människor som söker skydd undan förföljelse blir så väl mottagna runt om i Sverige.
Antalet asylsökande som kommer till Sverige varierar stort år från år. Vi kan inte använda skattebetalarnas pengar till att hyra lägenheter som sedan står tomma. Det innebär tyvärr att vi ibland måste dra ned på vår verksamhet, även på ställen där engagemanget är så stort och förhållandena så goda som i Vilhelmina. Men, som sagt, vi bedriver inte någon centraliseringsprocess. Vi hyr lägenheter främst i mindre kommuner runt om i landet.

Det finns dock flera sätt för en kommun att ta ansvar och visa sitt engagemang för de människor som kommer till Sverige. Ett sådant sätt är att ta emot några av alla de barn som kommer ensamma och söker asyl i Sverige.
Vilhelmina har nyligen slutit ett avtal med Migrationsverket om att börja ta emot ensamkommande barn, vilket visar på det engagemang som finns från kommunen. Om man vill göra ännu mer kan man naturligtvis utvidga mottagandet. Behovet av att hitta kommuner som vill hjälpa dessa barn är stort.
Invandringen till Sverige är utan tvekan positiv och det är glädjande att se det engagemang som finns i Vilhelmina. "
Caroline Henjered
verksamhetschef Migrationsverket

När nu även kommunern agerat så hoppas vi att det blir lite drag i frågan. Den 28 februari bjuder Centerpartiet i Vilhelmina till en heldag tillsammans med Helena Lindahl riksdagen om migration i vårt lokalsamhälle. Se progrem på www.vilhelminabloggen.se.

Alla är välkomna att vara med den dagen och diskutera denna så viktiga fråga både för oss i Vilhelmina men även för sverige som nation.

En kommentar

 1. Göran jonzon

  Jag ogillar starkt den attityd som svarställaren Caroline Henjered ger uttryck för här.
  Hon försöker blanda korten och lösa ett annat av Migrationsverkets problem genom att nyttja nedläggningshotet som påtryckningsmedel för att bli kvitt problemet med ensamkommande tonårspojkar / unga män.
  Dessa ”barn” är i många fall inte detsamma som vi menar med barn. Ålder kan ofta vara oklart och inte sällan handlar det om f.d. barnsoldater med traumatiska beteendestörningar som fordrar en vårdkvalitet vi näppeligen bemästrar på vår lilla ort.

  Det finns ett reellt skäl till den tveksamhet de allra flesta kommuner känner inför den uppgiften.

  De familjer som funnit sig tillrätta i vårt samhälle är av en helt annan dignitet vad gäller social anpasslighet.
  Låt oss inte falla för verksamhetschefens undanglidande utan formulera ett svar värdigt vår kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.