Budget 2012

Vid veckans möten med kommunstyrelsens arbetsutskott och kommunstyrelsen pratades det om Budget 2012 som ser ut att gå ihop för kommunstyrelsens del men inte för de andra nämnderna. KS flaggar för de ökade trafikkostnaderna utifrån Länstrafikens besparingar på över 30 miljoner. Jag flaggar även för konsekvenserna av att Postens avtal med Länstrafiken löper ut i mars. Det kommer att få konsekvensen om postlåder kommer att sättas upp efter huvudväg och innebära att många som bor ute på landsbygden kommer att få många mil till sin postlåda. Vilhelmina kommun köper näst mest trafik näst Umeå då vi har så stor kommun och många skolbarn som behöver skolskjuts. Det innebär stora kostnader.

Avskrivningar för Bollhallen, reningsverket, Kittelfjäll, Återställning av tippen etc ska skrivas av under 2012 vilket inte finns med i budget. Det är även licenskostnader som nu skenar då alla politiker nu ska ha egna datorer. Det finns inte heller i budget vad det kommer att kosta för att ledmöterna som sitter i fullmäktige 35 st plus ersättare, som ska ha dagsersättning och ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Förra mandatperioden försökte vi hålla dessa kostnader nera genom att lägga mtöen på kvällarna. Nu ska de ligga på dagtid.
 
Fastigheternas underhåll ligger efter liksom att många ledningssystem är i uselt skick. Det finns inte avsatt några medel för detta i budget 2012.
Kultur och utbildningsnämnden har kostnader för förskolan och kosten. Det är många barn och många invandrade ungdomar från grannkommunerna. Budget i ram är svårt att få till. Att KUN håller budget 2010 har aldrig tidigare hänt.
 
Det måste fortsättas att effektiviseras och förnyas för att klara av ekonomin och för att hålla både kvalité och budget.
 
Socialnämnden har inte kommit i ram i budget förslag 2012 och de ser svårigheter.  Inom Äldreomsorgen ligger man 2 miljoner minus.
 
Miljö och byggnadsnämnden kommer att få nya krav utifrån en ny PBL lagstiftning. Det kommer att gå mer tid för bygglovshandläggarna och höjda avgifter för bygglov.
 
Det finns en del att joba med samtidigt som vi måste nå högre kvalité i det vi gör i kommunen.

2 kommentarer

  1. Suzanne Lindberg Sellin

    och du ser fortfarande ingen koppling mellan hög arbetslöshet, minskade skatteintäkter till kommunerna och övriga beslut som din regering tagit som innebär kraftiga försämringar för människor i glesbygd. Som centerpartist trodde jag att du arbetade för att förbättra för de som bor i glesbygd men ditt parti har vänt kappan efter vinden och det är inte undra på att ni kallas numera stureplanscentern för den poltitik ni bedriver

  2. Fredrik Granström

    Varför måste ni köra med licenserade program på era datorer. Jag vill hävda på rak arm att ytterst få av de datorer ni använder har behov för licenserade program. Jag leder ett EU projekt som heter OpenKvarken där vi just tittar på alternativa program (Open Source) tillsammans med Vasa i Finland. Det finns mycket bra exempel på programvaror som inte kostar någon ting i licenser. Kolla med dina kollegor i Vindeln och Robertsfors (Jenningsskolan) har mer eller mindre helt licens fria datorer. Men det kräver lite aktiva val från kommunen om det ska fungera. Tyvärr finns inte något centralt stöd från detta idag då SKL la ner sin verksamhet. Men vi inom projektet försöker nu skapa förutsättningar att dra igång detta igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.