Utbildning och arbete

Världen förändras och det går fortare än man tror…När jag var liten så var vi ett I land och länder i andra världsdelar var U länder. Idag är det en annan karta.2/3 av tillväxten kommer idag från BRIC länderna, Brasilien, Ryssland, Indien och Kina. Länder som kommit väldigt snabbt in på den världsekonomiska kartan.

Sverige har klarat sig bra och återhämtat sig snabbt. 90-talskrisen tog 5 år att komma tillbaka ifrån då vi tappade en halv miljon jobb på ett par år, 2000-talskrisen återhämtade vi oss ifrån på 8 kvartal. Det är skillnad på idag och före kriserna, än mer beroende av andra länder för varje kris verkar det som. Sverige är idag beroende av andra länders tillväxt och välstånd. Likväl som kommuner är beroende av adnra kommunerns välstånd coh utveckling. Går en kommun bra i regioen så gagnar det alla och tvärtom.

Arbetsmarknadsfrågorna är en stor utmaning för alla kommuner, regioner och länder där stora grupper inte kommer in på arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten är den svåraste utmaningen där 100 000 unga idag saknar kompletta betyg från gymnasiet. Kompletta betyg är A och O för att unga ska få jobb. Där sitter kommunerna på ett stort ansvar att se till att de unga kan få betyg så de får en utbildning och sedemera större möjligheter till jobb.

Där har vi som är vuxna ett stort ansvar att visa hur vikitgt det är med skolan, att ta ansvar och ta för sig av alla de möjligheter som vi i Sverige faktiskt har. Både du och jag och alla adnra måste ta vårt gemensamma ansvar för att ge unga en tro på framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.