Inlandscentrum?

Det finns ambitioner att skapa tre centran i vårt län, Västerbotten. en Umeåregion, en Skellefteåregion och en Inlandsregion med centrum i Lycksele. Min fundering är om denna indelning är den smartaste?? 

Jag ser istället andra regionbildningar som det naturliga. Dorotea samarbetar med Strömsund som det naturliga valet, Sorsele med Arvidsjaur och Nordmalings och Åselebor umgås gärna med Ö-vik. De traditionella och kulturella samarbetena har skett efter dalgångar och vattendrag. Det finns ett arv av samarbete som fortfarande är djupt rotat i oss människor.

En större samarbetsregion i Norrland mellan de fyra norra länen skulle göra det lättare att skapa dessa naturliga samarbetsområden över länsgränser. Jag tror inte att en centrering inom länet gagnar de utvecklingspotentialer som vi ser i länet. Jag tror att samarbetet över läns och landsgränserna måste stimuleras ytterligare istället för att försöka centrera dessa inom vårt eget län.

Det är lika långt från Vilhelmina till Brönnysund som till Umeå, På bilden är vi efter Sagavägen på den norska sidan. Inte långt från stugan i Västansjö! För Vilhelminabon är det lika naturligt att pendla till jobb i norge som i sverige.

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Det är sant att mycket av kontakter och resande ägde rum älvdalsvis vilket bl a visar sig i skilda dialekter. Det är också sant att Lycksele ursprungligen var södra Lapplands centrum. Skall södra Lappland hävda sig bör området slås ihop till en kommun med Lycksele som centralort. Områdets befolkning på 37 000 inv är ändå i minsta laget och skulle hamna bland landets mindre kommuner! En älvdalsuppdelning kan innebära att vi får tre kommuner, Örnsköldsvik, Umeå och Skellefteå som glufsar i sig alla inlandskommunerna. Till Skellefteå kommun bör också föras Arvidsjaur och Arjeplog från Norrbottens län. Vi får då ingen sammanhållen enhet i södra Lappland. Det får vi inte heller om södra Lapplands 7 kommuner slås ihop till exempelvis 3. Skall inlandet hävda sig bör inlandskommunerna slås ihop till en kommun med Lycksele som naturlig centralort. Enade vi stå, söndrade vi falla. Precis som det alltid varit. Vad jag emellertid tycker mig ha märkt är att det även finns en annan djupt rotad företeelse i lapplandskommunerna och det är fiendskapen mellan kommunerna. Skall det samarbetas springer alla åt var sitt håll, söderut, norrut och österut. Samarbeta inåt verkar vara rena pesten med undantag för Vilhelmina-Dorotea-Åsele. Hos folket i gemen finns inte längre de gamla motsättningarna mellan kommunerna och älvdalarna enligt en undersökning som gjordes för några år sedan. Snarare verkar fiendskapen numera odlas av kommunpolitikerna. Är det t ex fråga om att samordna grundskoleverksamhet verkar allt bortom kommungränsen vara fiendeland. Jag tror dock att i detta speciella fall är Vilhelmina oskyldigt.

  2. Maria Kristoffersson

    Jag tycker mig se nya fomreringar av samarbeten. Akademi Norr är ett bra exempel på ett lyckat samarbete mellan kommuner som ahr haft liknande behov, högre utbildning. Nu formeras flera samarbeten kring destinationer vilekt även lägger en grund för vidare samarbeten även för andra områden och verksamheter. Jag skulle vilja se att vi slog ihop fler funktioner i kommunerna mellan kommuner som lönehantering, it service, medicinst ansvar, miljöfrågor, tekniksa frågor, telefonväxlar och annat som redan idag finns och fungerar mellan kommuner. Det finns bara vinnare i att samverka på sikt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.