Ljuva 70- tal!

 

Det blir för mig mer och mer tydligt att det inte längre finns något rejält regeringsalternativ till Alliansen. De 1,a majtal som fördes i den gågna helgen vittnar om en ideologi som rör sig längre och längre bort från verkligheten. Jag kan förstå att det är lätt att ställa ut en mängd olika löften från talarstolarna utan att berätta hur de ska finansieras. Det är ju så lätt att göra det när man inte ska ta ansvar. Jag skulle gärna göra detsamma i den lokala politiken om jag inte visste hur svårt det är att verkligen ta det där ekonomiska ansvaret. Det kräver att säga upp människor från jobb, våga pröva nya lösningar och att effektivisera. Att lova idag skulle kräva om tre år då vi ska justera om kursen igen då skutan nu är ur kurs.  
 
 Det som skrämmer mig mest är hur långt från verkligheten vänstern är. De utlovar hundratusentals jobb och utbildningsplatser, inom välfärd, byggsektorn, allmänna kommunikationer – utan att redovisa hur de ska finansieras. En längtan tillbaka till en tid som inte är. En annan inriktning som de anger är att jobbskatteavdragen ska avskaffas så småningom och förmögenhets-, arvs/gåvo- och fastighetsskatt ska återinföras. De glömmer dock bort att de stora massorna idag faktiskt har en låg och medelinkomst och de är de som förlorar mest på en sån återgång till det gamla. De flesta låginkomsttagare skulle få mer än 1000 kr mindre att leva på varje månad.
Sverige har en väl utbyggd välfärd som S ska ha all cred för, den borde vi dra större växlar på. Att utveckla tjänster inom välfärden har en enorm potential. Det skulle skapa förutsättningar för en stabil välfärd samtidigt som det skapar jobb. Valfrihet och den utvecklingskraft den för med sig inom välfärden måste utvecklas och inte avvecklas. Jag tro verkligen inte på ett återtåg till 70 talet med storskaliga offentliga satsningar för dina och mina skattepengar.
 
Jag avundas inte Jurholt när han satt och skulle skriva sitt tal. Han har ett parti som behöver vakna upp till år 2011, där många sitter och dagdrömmer om stordåd på det ljuva 70 talet.

7 kommentarer

  1. Inga-Britt Gustavsson

    Det är ju alltid en fråga om vad man prioriterar ! Om man som den nuvarande regeringen väljer att prioritera skattesänkningar för de som redan har jobb och en trygg försörjning måste det ju drabba andra som redan har det svårt . Det spelar tyvärr ingen roll på vilket årtal vi lever i . Sjukdom och andra svårigheter kan komma när som helst och det är då vi behöver en grundtrygghet !

  2. Leif Danielsson

    Och det säger en representant som tillhör ett parti som riskerar åka ur riksdagen…snacka om dålig självinsikt.
    Men centern är väl missförstådd, vi kanske inte inser hur bra partiets politik är. Det brukar ju låta så när ni skall försöka förklara er ultra-högerpolitik.
    Hur känns det att vara hälften så stort parti som MP och SD…är det inte LITE förnedrande?

  3. Andreas

    Problemet är att den retorik som Inga-Britt för är verklighetsfrämmande ”onda borgare” argumentation – också lite 70tal och högerspöke… Vi har en grundtrygghet och Alliansen värnar den, MEN väljer att fokusera på relevanta saker och en arbetslinje, inte eviga bidrag och stöd som försätter människor i utanförskap. Viss, det finns brister i sjukförsäkringsförändringarna, men intentionen är mycket god! Individen behövs i samhället som en bidragande kraft efter förmåga, inte som passiv evighetsjukskriven eller evighetsberoende av a-kassa.

  4. Maria Kristoffersson

    Det är inte kul att vara liten men c behövs i alliansen. Detta för att just föra de minstas talan. Vi jobbar hårt för att alla ska ha ett väl fungerande skyddsnät. Både anställda och småföretagare. Vi tror att alla människr har en viktig roll i vårt samhälle där vi gemensamt ska ta ansvar. Att ha ett jobb, att bli sedd och att behövas är otroligt viktigt.

  5. Aroon

    Vi har ju genomgått en ganska kraftig samhällstruktur det senaste 50-åren. 50-och 60-tal fanns det om vi håller oss till inlandet, ganska många mindre jordbruk, fjällbönder och annan verksamhet ut i byarna som gjorde att folk kunde försörja sig utan att allting skulle vara koncentrerat till tätorter. Det finns ju inte nu längre, någon enstaka bonde finns kvar som driver storjordbruk med ett större antal mjölkkor som basnäring.
    I det sammanhanget enligt ovan fanns ett berättigande till ett parti som värnade just om denna grupp. Idag ser det helt annorlunda ut och centern har liksom tappat sin grundroll. Miljöpertiet är idag det moderna centerpartiet som är ett minne blott. Centern försöker på alla vis värva väljare och sympatisörer och inser inte att deras politik är förlegad och tillhör 70-talet och bakåt i tiden.

    Sedan varför den borgerliga politiken gått framåt, beror på att folk generellt fick det bättre och bättre under de här åren och som alltid är beskaffenheten hos människan att kräva ännu mera och se om sitt eget hus. Man tycker man får ge bort för mycket i skatter, klagar på invandring och att sjuka och arbetslösa är ett hot mot deras existens. Ja skälen kan vara många man söker sig till partier som utser olika grupper i samhäälet som ett hot mot deras välfärd.

  6. Arvid

    Det är skojigt att läsa din blogg den är positiv och full av framtids utsikter. Otur att du är lite för ung för att minnas hur det var på 70-talet i V-ma, årslånga köer för att få en bostad och jobb fanns det. Den hjälp man får nu som 50+ när man sliten och utan riktigt gångbar utbildning är hjälp att skriva CV´n och söka jobb som man inte är kvaliciferad för, det finns inga kompetenshöjande åtgärder bara att man ska söka jobb. Snacka om att hamna i utanförsskap och bidragsberoende. Bidrag till företag går bra men inte till den lille människan för att hon ska kunna förkovra sig och öka chanserna att bidra till samhällets överlevnad. Du skriver att det är viktigt med ett välfungerande skyddsnät, tyvärr så har det försvunnit för de som inte är bra på att föra sin talan. När man läser din kommentar från 2/5 så kan man tro att du börjar bli lite röd i dina tankar. Många av de storskaliga offentliga satsningarna på 70-talet var byggande av kraftverk och vägar. Är du emot sånna satsningar nu. Kommunikationer och energi är ryggraden och blodomloppet i samhället.

  7. Aroon

    Tanken slog mig för ett tag sedan när jag åkte ner till Umeå.
    Jag nästan avskyr denna resa p g a den urtrista och ödeslika bygd man måste åka igenom. Först nere mot Bjurhol, Vännäs verkar det finnas folk och bebyggelse.
    I alla fall tänkte jag då under resans gång, vad lever folk av här uppe i ”ödemarken”? Den enda verksamhet jag såg var en avverkning på något ställe. Mot infarten till Umeå möts som vanligt av ständiga byggen av gator och vägar. Folk i rörelse, trafik och ruljans i övrigt. Det sätter liksom fart på hjärncellerna och blir som ett uppvaknande under den färd som tidigare gavs. Ändå är ju Umeå en liten stad i jämförelse med de största städerna i Sverige.

    Nå i alla fall tänkte jag medan jag satt i bilen på väg dit: Borde inte vi häruppe samarbeta över partigränserna och hålla ihop istället för dra isär det lilla som finns kvar? Men det kanske inte fungerar så, vad vet jag, det var bara en tanke.

    Dessutom om jag får välja åker jag hellre till Ö-sund. Mera bebyggelse och trevligare på alla vis på vägen dit. Dessutom gillar jag Ö-sund bättre än Umeå. Umeå är platt som en pannkaka, medan Ö-sund liknar mera mina hembygder. Okej, inget ont om Umeå för den delen, men tänk om man slapp denna f-bannade sträcka dit.
    En rejäl snabb direktjärnväg från inlandet till Umeå skulle ändra våra förhållanden avsevärt. För oss ser jag Umeå som navet och livsuppehållande för oss om vi ska ha en chans till överlevnad. Eller har jag fel?

    V-mina och även D-tea är sista anhalten före fjällvärden så nog borde vi ha en chans klara oss på sikt om man ser det positiva. Jag älskar V-mina, trots att det är spöklikt på kvällarna och inga byggen av något slag heller, men det är luungnt och sköönt…phu…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.