Våga se möjligheterna i de utmaningar som finns!

Demografin ser oftast som en rejäl utmaning men tänk om vi skulle se den som en möjlighet istället! De som nu blir äldre har gott ställt jämfört med tidigare generationer. Man väljer att var där man har/får ett gott liv. Samtidigt kommer den åldrande befolkningen att kräva mer vård. Vården kommer att få ett ökat behov främst inom vård ”light” som omsorg, hemtjänst och hushållsnära tjänster. Jag tror inte att det är det offentliga som kommer  inte att vara de som erbjuder dessa tjänster. De måste drivas i olika former, med många olika utförare för att vara konkurrenskraftiga och driva på utvecklingen framåt på en global marknad.

Det är en affärsmöjlighet  att skapa attraktiva boenden för äldre som ett sätt att skapa både jobbtillfällen och möjligheter för ett utvecklande samhälle. Det borde vi i de små kommunerna försöka stimulera entreprenörerna till, visa på möjligheten, förenkla, underlätta och stötta.

Norra delen av Sverige ligger ju långt före andra delar av Europa och resten av världen. Överallt kommer den demografiska utmaningen att komma och där har vi i norra Sverige rejäla möjligheter att sälja metoden och modellerna att jobba med denna utmaning. Att skapa högsta status för omsorgsfrågorna i glesa regioner som ett forskningsfält som har möjlighet att utvecklas för en internationell marknad, det tror jag skulle ge effekter.
 
Men det finns gamla sanningar som ligger i vägen trots att de inte längre är sanningar. De gamla konflikterna i ideologin mellan samhällsklasser ligger fortfarande kvar vilket hindrar att man ser möjligheten att utveckla samhället.  I Sverige har den starka fackrörelsen motsatt sig en utveckling av den offentliga sektorn. Det offentliga förvaltandet var en metod för att ge välfärd till medborgarna. Den strukturen man skapade var till för rättvis välfärd för alla. Nu håller man fast vid förvaltandet som ett sätt att hålla kvar ideologin. Jag tycker det är förödande, det som är bäst för medborgarna måste stå i centrum utifrån hur samhäller förändras inte ideologier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.