Plats 10 från slutet…

Det är fler som startar företag idag än vad det var tidigare. Totalt har nyföretagandet i Sverige ökat med drygt 27 %. Mest har nyföretagandet ökat i Södermanland, från 83 till 162 företag, en ökning med hela 95%! Där ligger vi verkligen i lä!

För Vilhelminas del så är det ingen rolig läsning då antalet nyföretag nu sjunker. Vilhelmina ligger på en ej så hedrande plats 10 från slutet.

Jag tror att det spelar stor roll att det blivit lättare att starta företag, som att det nu krävs 50 000 i aktiekapital istället för 100 000 kr. Det gör skillnad. Men det viktigaste för en liten kommun är att fler vill och vågar satsa på företagande. Det  behövs att fler vill driva på utvecklingen för att sverige ska både vara konkurrenskraftigt i jämförelse med andra länder men även för att finansiera det välfärdssystem som vi vill ha.  

Här behövs särskilda insatser för att öppna upp samhället för företagsamheten och entreprenörerna.

 

7 kommentarer

  1. Lasse

    Vi behöver inte starta nya företaga i Vilhelmina. Det sköter kommunen åt oss. Turistbyrån är ett fint exempel. Folkets Hus ett annat och snart driver vi nog hotell i Kittelfjäll också. Ska bli spännande att se vad nya destinationsbolaget kommer sysselsätta sig med.

  2. Aroon

    Men snälla nån, skulle du eller någon annan satsa 50000 på något som är osäkert? Sedan måste du se skillnaden i läge på Södermanland och Lappland Vilhelmina. Tror du det skulle funka om alla är vore företagare? Jag har inget emot företagande tvärtom, Men med lite kalkylering krävs det ganska mycket för att få det gå runt. Har man något här på ”plassen” krävs det människor med köpkraft och att hålla låga priser. Sedan går det ju bra sitta säga saker och ting om än det än det andra om man själv inte berörs av problemen. Företagen i Vilhelmina kommer knappast öka med den utveckling som skett/sker och tabeller och jämförelser håller bara till viss del. Går man djupare ser man det är helt olika förutsättngar, mestadels geografiskt. Men visst, snillen finns ju överallt som alltid kommer på nåt, men som regel dras såna från V-mina och etablerar sig nån annanstans. Trots allt finns det ju företag som satsat rätt och det är väl av glädje.

  3. Leif Danielsson

    Det har aldrig fallit dig in att Vilhelmina snart består av enbart pensionärer och i den åldern känns det inte lockande att starta företag.
    Jag brukar följa vad du skriver och jag måste säga att du för det mesta svävar i det blå, utan verklighetsförankring.

  4. Aroon

    PS
    Istället för att med jämna mellanrum i din blogg med hjälp av statistik visa hur dåligt Vilhelmina inkl befolkningen ligger i jämförelse med andra, skulle inte du som verkar ha koll på det mesta ge en ”hint” vad du tror vilket företagande som lämpar sig bäst häruppe och man kan driva med lönsamhet? Hade jag en bra idé skulle jag knappast gå ut med den öppet, för att ganska snart skulle nån annan sno den. Jag jobbar ständigt med nya ideér, men jag är inte anställd åt någon eller blir avlönad för den saken. Du som är vald av folket/partiet och sitter väl med i en företagande organisation och avlönas på mer ett ställe borde inte du istället för bannor ge något positivt i gengäld? Men det skiter väl du i, du har ju ditt på det torra. Må så vara, men knip igen lite är du bussig. F ö i de här bloggarna, många av dem inte alla, vad folk skriver om och vilka/hur de är anser jag som rent tidsfördriv. Jag kommer att kopiera den här insändaren, ger du inte ut den finns det andra alternativ.

  5. Isak

    Maria trixar som vanligt med siffror. När man redovisar
    nyföretagandet så berättar man inte hur många företag som
    lagts ner eller gått i KK eller flyttats. Ofta så brukar
    dom ta ut varandra. En annan vanlig företeelse är att typ
    en frisersalong med fyra anställda hyr ut stolarna så har
    du helt plötsligt tre nya företag. Detsamma gäller även
    en del andra versamheter. Det som skulle vara intressant
    att få reda på är Centerns stora ballong med 2 miljarder
    som skulle satsas i glesbygd och norrlands inland. Kan
    inte du Maria berätta vad regeringen tänker göra med dom
    pengarna. Och hur många nya arbetstillfällen blir det.Och
    varför minskar invånarantalet i hela V-B utom Umeå.

  6. Maria Kristoffersson

    Nu var det ju inte mina siffor…Jag refererar till framtagen statistik!
    Då det gäller miljarderna så tar riksdgen vbeslut i frågan i dagarna. En enig riksdagsgrupp har lagt förslaget vilket borgar för att riksdagen klubbar igenom det. Så den som väntar på något gott!!!!

  7. Isak

    Bästa Maria, så länge som du inte hänvisar till någon
    annan källa så är det dina siffror.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.