Vilja och våga se…

Det har kommenterats att jag lade ut den statistik som presenterades i veckan som gick i min förra blogg. Det jag kan svara på dessa inlägg är väl att vi lever i en ny tid där vi som kommun ständigt kommer att jämföras med andra och rankas. Vi kommer att få oss presentarade en mängd olika siffror på hur vi ligger till, vilken kvalitet vi presterar i de kommunalt drivna verksamheterna och hur vi spenderar kommunmedborgarnas pengar, dvs hur bra kvalitet vi har i kommunens och hur effektiva vi är med de resurser som finns.

Ett bra sätt för oss som skattebetalare att se hur våra pengar nyttjas och vilka mål som nås. Det är även ett sätt att synliggöra var man når en hög kvalitet för att jag som medborgare ska veta vart jag ska bosätta mig, starta mitt företag, vilken förskola eller skola jag ska välja för mina barn eller vart jag ska bosätta mig när jag blir äldre och kan behöva omsorg.

Det vi ska göra är inte att kasta skit på budbärarna utan sätta och och fundera. Hur ser det ut, vad står siffrorna för och vad är det andra gör som är rankade högst uppe i listorna. Vad kan vi lära av dem?

Andra kommuner har tex.  tittat på Vilhelmina kommuns äldreomsorg då det är den verksamhet där Vilhelmina har stått högt i ranking. Äldreomsorgen i Vilhelmina har hög klass och har hög kvalitet. Det ska vi vara stolta över och även där fortsätta att ta till oss hur andra gör inom de områden där vi ligger lägre. Skolan tex är ett bra exempel där vi har massor att lära av andra kommuners som har rankats högt för sin skolverksamhet.

Kommuner där de allra flesta elever har godkända betyg i alla ämnen är de vi ska lära oss av. Det är ett av de mest prioriterade områdena, att barn och unga får en hög kvalitativ skolgång där man trivs och mår bra. Det gör att de  kan få ett jobb när de sen ska ut på arbetsmarknaden eller ha kunskap att starta sina egna företag.

 Rankingar och jämförelser ska vi vara glada över och vi ska vilja och våga se vad vi kan bli bättre på. Det är verktyg för att förbättra och utveckla för att ge medborgarna det alldra bästa.

En kommentar

  1. Arvid

    Ser man på statistiken så är det bra att hamna på ”hemmet” i Vilhelmina. Men för övriga så är det inte lika bra. Det som är viktigtast är att skapa arbetstillfällen till kommunen. Det sker bäst genom att utnyttja goda personliga relationer med företagare på andra ställen, inte att politikerna tjafsar med varandra. Att skapa privata tjänsteföretag som vänder sig till privata är ingen framtid i V-ma. Utan det som behövs är företag som gör något som kan exporteras från kommunen och dra in pengar till kommunen. De sista 25 årens propaganda att satsa på sig själv har varit förödande för glesbygden, med avfolkning som följd. Får vi en ändrad attityd i samhället så att fler kan bosätta sig i glesbygden så stiger även rankingen i de andra grupperna och folket mår bättre och vågar satsa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.