Miljonen….

Det ska bli spännande och höra hur det blir med miljonen som lånades ut ur kommunens kassa. Kanhända blir det några nya affärer föreslagna, vem vet?! Beslutet om miljonen som togs samma vecka som alliansen lämnade ifrån sig makten och den nya majoriteten tog över kom upp på kommunstyrelsens bord inne i ett annat ärende. Det fanns inga handlingar utsända i ärendet.

Själv var jag inte med då jag inte ville börja mitt nya jobb med att ta mer än en dag tjänstledigt. Tog ledigt måndagen då valfullmäktiget hölls men inga fler dagar den veckan. Man vill ju inte skämma ut sig första veckan på jobbet!

Det var inte någon mer än de initierade inom S som hade en aning om vad ärendet handlade om. Det var kanske inte heller så lätt att förstå och veta hur man skulle agera som ny i kommunstyrelsen. Av de som deltog var två helt nya av de fyra ordinarie ledamöterna som oppositionen har.

Det verkar som om Vilhelmina numera har en egen lagbok, en lagbok som inte ska ifrågasättas eller diskuteras. Det verkar som om man ska sitta tyst, inte ha några åsikter och inte tala i församlingen!

Demokratin kräver att vi som vuxna människor aktivt är involverade i beslutsprocessen och för att kunna vara det är informerade och införstådda med vad ett beslut kan få för konsekvenser och att de håller sig inom lagtexten. På frågan om kommunen verkligen kunde betala ut den här miljonen fick ledamoten svar att det var lagligt, vilket förvaltningsrätten säger att det inte är.
 
Allas åsikter är lika mycket värda, alla har rätt att uttrycka sina önskemål och synpunkter. Alla ska ha lika möjligheter att sätta sig in i och ha tillräcklig tid att sätta sig in i de frågor som man ska fatta beslut om.
 
Det betyder att alla som på något sätt har något att tillföra naturligtvis ska ha rätt att uttrycka sina synpunkter, även i Vilhelmina!

 

 

 

2 kommentarer

  1. Åke Nilsson

    Maria Din återgivning av vad som hände är inte korrekt. Du har bara hört allt detta i andrahand eftersom du inte var med. Vid KS var kommunstyrelsen vice ordförande helt införstådd med det hela och hade deltagit i resonemangen innan mötet.
    Förvaltningsrätten har också i sin Dom sagt att ett ärende inte behöver beredas innan det tas upp i KS. Det behöver inte finnas på listan heller. Det räcker att majoriteten beslutar att ta upp det vilket en enig kommunstyrelse gjorde. Om du hade varit med hade du sluppit gissa vad som sagts och gjorts.
    Vi vill att alla ska vara involverade men ibland så måste vi inom politiken också kunna ta beslut med lite kortare framförhållning.
    Du glömmer bort att tala om att jag kallade alla partier till en information på torsdag kväll veckan innan valfullmäktige och KS.
    Du valde att inte vara med trots att du hunnit tillbaka från ett möte i Hemavan.
    De övriga partierna som var med hade inget att säga om upplägget.
    Med det sätt som ni hanterar era beslut och den information ni får genom att komma med egna efterhandskonstruktioner gynnar inte samarbetsklimatet i kommunen.
    Ett exempel på detta var vid senaste fullmäktige då ni rösta mot vårt förslag att hålla gruppmöten på dagtid så att alla partier och ledamöter i kommunfullmäktige ska få samma info.
    Varför var du emot detta Maria K?

  2. Maria Kristoffersson

    Hej Åke. Det är stor skillnad i kostnad på ett ha möten på kvällen när folk inte behöver ta ledigt från jobbet, (det är få ledamöter som bor långt från tätorten) jämfört med att alla måste ta ledigt från jobbet och få både arvode och ersättning för förlorad arbetsförtjänst. Därför är jag emot att lägga möten som berör så många som ett helt fullmäktige med ersättare på dagtid, det blir helt enkelt för kostsamt och jag vill nyttja pengarna på ett bättre sätt.
    Vice ordförande var väl just då Lars Eliasson och han hade inte så mycket med Alliansen att göra i det läget..Så informationen stannade hos honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.