Vad vill Västerbotten?

Delar av Västernorrland vill söka sig mittöver, Norrbotten vill vara själva, Jämtarna vill vare själva. Sundsvall tittar söderut och Örnsköldsvik norrut. Delar av Skellefteå tittar norrut. Örnsköldsvik tittar norrut. Jag vill hålla ihop ett enat Norrland! Jag tror att ett enat Norrland står starkare i ett europeiskt perspektiv. Det är dags för beslut i frågan om regionbildningen för Norrland. Vi förtroendevalda måste visa att vi har den beslutskapacitet som krävs för att bilda och sedan leda den nya regionen.

Statens utredare Mats Sjöstrand lägger fram olika varianter av en stor region och godkänner inte att ett län står ensamt. Hans uppdrag var att se över statens organisation men har även fått uppdrag att redovisa hur han uppfattar stämningar och resonemang. Han ska även se över den ansökan om Region Norrland som lämnades in tidigare.
Jag tycker att vi ska vara öppna för en diskussion men jag anser med en dåres envishet att en fyrlänslösning är den bästa, med Västerbotten, Norrbotten, Västernorrland och Jämtland för att Norrland ska bli starkt, hållbar och funktionellt som region så behövs alla fyra läns olika styrkor och uniciteter. Fokus för oss som diskuterar måste vara att skapa en så stark region som möjligt. Sen var olika ansvarsområden och uppgifter kommer att falla ut måste komma senare i en organiseringsfas. Norrstyrelsens arbete gav oss ledning för hur organiseringen ska kunna se ut och den kan vi lyfta upp igen.
Om vi inte lyckas lösa denna fråga kommer staten tillsätta en statlig länsutredning som i december 2012 kommer att presentera gränserna för de nya storlänen med tillhörande övriga statliga organ.

Jag tycker det är viktigt att vår nya region har en näringsgeografisk och en kulturhistorisk samhörighet, nödvändig utvecklingskompetens och tillräckligt stort befolkningsunderlag. Då skapas de rätta förutsättningarna för de tillväxtskapande utvecklingskrafterna som är nödvändiga för en växande framtidsregion. Konkret innebär detta att det bör finnas en befolkningsmängd runt en miljon människor, ett universitetssjukhus, ett universitet och en bra mix av företag. Givetvis ska det även ingå en bra infrastruktur, kommunikationer och distansteknik för både arbete och lärande. Västerbotten har mycket att bidra med i en region Norrland.

2 kommentarer

 1. Inga-Britt Gustavsson

  Nu blr jag bekymrad och lessen ! Jag trodde att Norrlänningar hade mer vett och tåga i sig än att låta sig luras till att acceptera dessa sammanslagningar till stora länsregioner !!!
  Det är något som vi här i Västsverige nu har levat med ett bra tag och INGET har blivit bättre för befolkningen . Det säger ju sunda förnuftet att ju längre bort man kommer från besluten , desto svårsre är det att göra sin röst hörd . Det är totalt omöjligt att hitta en ansvarig person , vilken verksamhet det än gäller om man vill ha reda på vissa förhållanden . Det är väldigt lätt att skylla på någon annan ! Ska det vara så ???

 2. sune lind

  Men snälla Inga-Britt! Avstånden är redan stora. Det är lika långt från Strandkullen till Umeå som till Luleå, Östersund eller Sundsvall, nästan iaf.
  Och här är snart folktomt. Tur att Kurt håller björnarna i schack så att de inte tar över alldeles.
  Naturligtvis behövs en norrlandsregion. Ju förr dess bättre!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.