Mat från Malgomaj

I Vilhelmina finns det fantastiska företag som jobbar framtidsinriktad och expanderar, flera av dem inom livsmedelsbranschen. Ett av dem är Umlax som producerar fisk. De jobbar med allt från sättfisk till slakt, de har en sättfiskodling vid Gubbseleforsen och sötvattensodling av röding, regnbåge och öring i 3 sjöar bla Malgomajsjön i Vilhelmina kommun. Slakteriet ligger även det i Vilhelmina. De har 20 fast anställda och många säsongsarbetande och fler kommer det att bli då efterfrågan växer enormt och de levererar allt de bara kan. Fisk är klimatsmart då man får ut 650 gram fiskfilé för 1 kg foder, jämför man det med köttproduktion så är andelen mat man får ut per kilo foder väldigt liten.

Företaget är lokalt förankrade och lokalt engagerade och har som ambition att vara en aktiv del i lokalsamhället. Vill du ha fisk från Malgomaj så kan du handla den hos Martin Bergmans Fisk i Lövliden. Det är inte det enda företaget som jobbar med att producera fisk, vi har flera duktiuga fiskodlare i både Malgomaj och Vojmsjön. Jag är både glad och imponerad av dessa framåt företagare som kommer att förändra synen på mat och möjligheten att nyttja de naturresurser som vi har på ett konstruktivt sätt.

4 kommentarer

  1. Arvid

    650g fiskfilé på 1000g fiskfoder stämmer inte. Men det låter fint. För ett tag sedan så var det ett program på tv som tog upp det här med fiskodlingarna. Fisk fångas i Afrika och görs till fiskfoder istället för att gå som mat till lokalbefolkningen. Enligt tv så behövdes det 2kg fiskfoder för att producera 1kg fisk. I laboratorieförsök så hade de kommit ner till 1,5 foder på 1kg fisk. När man filéar en fisk så går ungefär eller mer än hälften bort.

  2. Putte kock

    Brukar inte skriva men Arvid så här ligger det till !
    När vi kockar filear fisk så försvinner ca 26 -29% (som man kan göra en bra fiskfond av)
    Dvs av 1 kg fisk blir det ca 710-740 gram filé.

  3. Arvid

    Till Putte kock.
    Jag tror dig men här var det nämnt att 1 kilo foder ger 650 g filé. När du skriver 1 kilo fisk så räknar du inte med inälvorna och skinnet eller gör fond även av de.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.