Vad är kultur?

Kulturen i länet ska utvecklas och det har tagits fram en Kulturplan av en tillsatt kulturberedning. Jag har fått lyssna till en föredragning om detta vid regionfullmäktige i veckan som gick. I det arbetet så finns det delade meningar om Umeås betydelse som nav för kulturen och det finns en insikt i balansen mellan ekonomi och prioriteringar för utveckling.

Från 2012 ska Västerbotten jobba med ett statligt stöd för att främja den regionala mångfalden inom ett antal områden som teater, dans, musik, konst, bibliotek, hemslöjd, arkiv och museer. I planen ska det finnas prioriteringar och planer för utveckling av länets hela kultur. Det är de lokala som bygger det regionala och jag tycker att vårt samiska arv är viktigt att lyfta upp för vår del av regionen. Att få med de ungas kulturuttryck är även det en utmaning då kulturen oftast beslutas av äldre och de unga därmed förblir utanför de statliga prioriteringarna.

Så pengar borde märkas utifrån både grupperingar i samhället och efter utövarnas ålder, då kanske kulturen skulle bli bredare och få en mer betydande roll i våra lokalsamhällen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.