Lyckliga Norrland

Jag har lyssnat till Lars Westin vid Cerum som jobbat i med, AC Analys för att samla in kunskap och analyser av länets olika resurser och utvecklingsstråk där den internationella kopplingen varit viktig.

Tanken har varit och är att lyfta Västerbotten som en stark hållbar tillväxtregion. Lars säger att befolkningsutvecklingen har varit en stark tillväxt och invandring till Norrland under 1800 talet och början av 1900 talet där man sedan stannade upp för att sedan minska. Från 1995 har kurvan gått starkt nedåt och det beror på att det dör för många och att det föds för få barn i länet.

Norrland behövs inte! på samma sätt som det gjorde när försvaret var viktigt och basindustrin krävde många arbetare. Men vad är det då idag som skapar tillväxt?

Jo, människor som har kompetens, som mår bra och trivs, där det finns kulturellt och socialt kapital samt reella värden i pengar, resurser och naturtillgångar. Människorna är de som skapar tillväxt! Men hur skapar vi en region där människor trivs, vill bo och verka? Att få medborgare som är lyckliga?

Från 70 talet och framåt så byggdes den offentliga sektorn i Norrland med hjälp av internationella lån. Men detta är nu ett problem, regioner med naturresurser får problem då man inte lyckas föra över resurserna till andra näringar. Råvarans vinst omsätts någon annanstans och inte i de regioner där resurserna skapar ekonomi. Norrland kommer alltid att ha naturresurser och där måste det finnas attraktiva livsmiljöer där folk vill bo som ett sätt att byta fot för tillväxten. Det viktigaste för små kommuner är att skapa förutsättningar för företagande, arbete och attraktiva livsmiljöer. Boende vid vatten är attraktivt för alla, det är ett viktigt utvecklingsområde för landsbygden.
 
Min slutsats blir att hållbar utveckling handlar om att skapa värden, bli rika och samverka mellan privat, offentlig och privat där vi utgår från vad en människa vill ha i sitt liv för att vara lycklig!
 
Ni hittar den här rapporten på www.cerum.se

3 kommentarer

  1. Arvid

    Det som behövs för Norrland och specielt för glesbygden är att locka hit kreativa människor. Sedan slutet av 1800-talet så har området dränerats på kreativt folk, först TILL Amerika och sedan till södra Sverige. Tänk efter hur många duktiga personer som du hör talas om som kommer från Norrland. Den nuvarande kapitalistiska ordningen gör att nästan ingen har ekonomisk möjlighet att flytta in hit och starta en verksamhet. Den mesta delen av marken ägs av utsocknes boende personer och bolag. När det blir något till salu så har de fast boende med låg inkomst ingen möjlighet att följa med i budgivningen. Det som behövs är en långsiktig plan på hur glesbygden ska överleva och inte bara bli ett turistmål med några få orginal. Som det är nu så är glesbygden självdöende.

  2. Leif Danielsson

    Varför bara en massa tomma ord om utveckling hit och dit? När jag ser på Vilhelmina tätort och dess basindustri, sågen, frågar jag mig varför det inte i anslutning till denna anläggning finns en husfabrik, en fönsterfabrik och dörrfabrik?
    Mark finns, det skulle bara vara att bygga. Varför har ni politiker, som har sådana visioner inte tänkt i sådana banor och på alla sätt stöttat någon som kunnat förverkliga en sådan vision? Kanske det inte är glassigt nog, det är ju inte turism jag talar om, utan bara simpel basnäring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.