Lokal utveckling är inte enkelt…

I veckan följer jag med Länsstyrelsens partnerskap för serviceprogrammet, dvs det program som prioriterar hur statliga medel ska hanteras som är riktade för att utveckla landsbygdens service. Med mig har jag halva styrgruppen i det projekt där jag jobbar. Vi har besökt allt från strutsfarmer, byakooperativ, ekologiska odlare, kulturanläggningar och lanthandlare. Följ med oss på www.hallbarservice.se

Det är lätt att slås av vilken enorm kraft människor har som driver lokal utveckling utifrån sina egna intressen där man koplar samman det egna intresset med det afärsmässiga och den sociala och ideella lokala insats man gör. Man kan även slås av den trötthet de bybor som kämpat, genom årtionden, mot utflyttning och utarmning. Det finns nog många tappade sugar i många små byar på landsbygden.

Det viktigaste är att inte grotta ner sig i det man ser här och nu. det vikitiga är, har vi fåt lära oss i veckan, är att våga välja bort, att prioritera coh att samarbeta. Man ska  tillsammans samla kraft mellan det ideeella, det privata och det offentliga för att se framåt i tiden. Hur vill vi att landsygden ska se ut om 10 år? Vilka ambitioner har vi utifrån det och hur kan vi tillsammans samla resurserna och optimera dem? 

Förra veckan presenterades att unga kvinnor vill bo på landsbygden, det var en viktig signal för beslutsfattare. Viljan finns, hur skapar vi de bästa förutsättningarna för att vara möjliggörare för landsbygden och dess hållbarhet? Att nyttja teknik och utveckla den är ett av det viktigaste områderna för landsbygden då den digitala agendan för landet kommer att ge möjligheter som gör att de unga kvinnor som vill bo på landsbygden också kan göra det.

Så jag har en stark tillförsikt om landsbygden och dess framtid, det gäller bara att vilja och våga se den!

 

 

En kommentar

  1. Krister Klermalm

    Var finns riskkapitalen någonstans då svenska banker och investerare inte vågar satsa på att lita på dessa drifitga personer som har bärande idéer eller företag at utvecklats.
    Där är det som skon klämmer ihop med statens tillsamans med landstingets/regions och kommuners ansvar för utbyggd och underhåll av infrastrukturen.
    Det är dessutom kapitalet och privata intressen som bestämmer innehållet politiken, inte tvärtom. Var är den politiken som står upp för helheten av vårt land för jämlikare land bland folket samt förvalta resurserna och tillgångarna hållbarare än det görs idag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.