Exellens för norrland!

Jag har tidigare bloggat om den budget som Eu kommissionen lägger fram för nästa period. En budget som både får konsekvenser för oss i norr men även ger möjligheter att eftersträva Exellens! 

Vi kan fortfarande få del av sammanhållningspolitiken då gleshetskriterierna finns kvar, det känns bra då det ligger ett ett hårt och idogt arbete från många av oss för att få in aspekterna av gleshet som ett kriterie. Vi har jobbat inom något som kallas; Northern sparsely populated areas tillsammans med främst Finland.
 
Det är mycket pengar det rör sig om, 376 miljarder Euro, i jämförelse med nuvarande periods 347 miljarder. I nästa period kommer infrastruktursatsningar att få en egen pott pengar, Connecting Europe Facility, för transport-, energi-och IT-projekt som skall länka samman Europa. Det ligger väl i linje med hur vi i länet ser på framtiden, det finns även medel för innovationer, samhällsutmaningar (Som demografi) samverkan och jämställdhet. De viktigaste områdena således.
Fonden för infrastruktur innehåller totalt 50 miljarder euro varav 10 miljarder öronmärks till regionala projekt. (Vilhelmina behöver ju bara ett par hundra miljoner, så det borde väl räcka!!!)
EU föreslår även ett nytt sätt att finansiera budgeten då man inte vill få debatt om att länder ska ha tillbaka mer än vad man satsat, som vi i Sverige ofta sagt. Man vill istället få in pengar via att skatt på finansiella transaktioner och en EU-moms.
Det kommer att bli spännande att se hur GRIIS ländernas påverkan kommer att ge effekter på budgeten, som diskuteras hårt i dagarna. Dessa länder vill ha mera i stöd istället för att ta sig an det besvärliga jobb de har för att sanera och räta upp sina ekonomier. Det som kan vara intressant är att se hur de länder som krisar mest varit styrda? Socialistiskt, eller???

2 kommentarer

  1. Arvid

    Jag googlade på ordet Exellens och fann att det var en titel som brukas för statsministrar och presidenter. Ska Norrland bli president.

  2. Kristina Norman

    Maria . Det som kan vara intressant är att se hur de länder som krisar mest varit styrda? Socialistiskt, eller??? skriver du.

    Om vi tar Grekland som exempel, så var det ju socialistpartiet Pasok som i oktober 2009 fick ta över den ekonomiska härva som tidigare högerregering lämnat efter sig. Så du kan faktiskt inte sätta likhetstecken mellan ekonomi i förfall och socialism. Det är ju bevisligen den andra vägen runt också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.