Jobb i Vilhelmina!

Idag har Maud Olofsson presenterat förslaget som Centerpartiet drivit fram i regeringen om sänkt restaurangmoms. Jag tror mig ha varmt på fötterna då jag säger att det kommer att skapa jobb för unga, vi har pratat mycket om detta jag och min dotter LottaKarin driver restaurang i Umeå, Socialize.  

Hon har ung personal och skulle kunna få både bättre arbetstider och längre anställningar om momsen sänktes. Arbete inom restaurangnäringen är för många en första kontakt med arbetsmarknaden, inte minst inom grupper med en svag förankring på arbetsmarknaden, som exempelvis ungdomar och utrikes födda. Inom restaurangbranschen får många sitt första jobb och därmed en väg in till en bredare arbetsmarknad.

Det skapar bättre förutsättningar både för restaurangföretagen men även för producenterna, de som levererar till restaurangerna.
 
I Vilhelmina har vi flera livsmedelsproducenter som levererar till restauranger både i länet och ut i landet och Europa. Även här skulle momsen ge effekter, de som levererar till restaurangerna skulle även de få en ökad omsättning och få bättre förutsättningar att kunna öka antalet anställda. Jag är fast övertygad om att denna reform kommer att skapa jobb för de som bäst behöver det, de unga.

8 kommentarer

  1. Ewa Larsson

    Jobb till Vilhelmina??
    Jag måste ha tänkt i fel bana, när det gäller sänkt moms i catering och restaurangb. men jag kan inte få ihop mer jobb i detta?

    Vi har sedan tidigare 12% moms på mat och 25% på övrigt.
    Och maten är rätt dyr ändå, skulle jag vilja påstå.

    Vad jag förstår kommer man inte att sänka maten som serveras till kund på matställen och då säger det mig att inte fler kommer att gå ut och äta.
    Den sänkta momsen är till för….vem?
    Det kan ju omöjligt behövas fler som serverar eller diskar, när matgästerna inte ökas?
    Att laga mer mat, för vem?

    Svarta jobb-ännu mer vita?? Tror jag inte ett vitten på.
    De här branscherna ska ha betalt för ”svinnet” de också.

    Inte heller fattar jag vad ”våra” leverantörer får för bättre status eller leveransmöjligheter genom sänkt restaurangmoms?

    Är jag för dåligt påläst?
    Vad har jag missat i detta?
    Jag har vridit och vänt på detta, men jag hittar inte mer jobb i detta och det känns inte bra.

    Kan det vara ett sätt för myndigheterna att förenkla granskningen av momsblanketten? Är det där jobben kommer att försvinna eller ökas, genom fler redovisningskolumner?

    Kan det vara ett sätt att komma fram till ytterligare sänkningar av ”bromsen” för fler serviceföretag?

    Kommer konkurrensen att hjälpas på traven i Vilhelmina på något vis?
    Kanske får fler matställen mer över i slutet och kanske gör det att fler vill vara med och slåss om kundens matrast? Är vi betjänta av fler matställen?
    Gynnar det skolornas/kommunens leveranskök?

    Hjälp mig att förstå!

    Jag kan vara dåligt påläst eller tänka snävt och ber om ursäkt. Antagligen har jag missat några saker:-))
    Visst är det bra med sänkt broms, men…med tanke på all annan sanktion i denna bransch, så…
    En tanke kanske är att ge kompensation för den nya kassareg. lagen och personalliggare och då kommer rimligen sänkt moms för fler…??

  2. Aroon

    Jag skulle vilja ställa en fråga hur det egentligen funkar rent paraktiskt med sänkt restaurangmoms. Kommer restaurangbesöket bli billigare med samma procentsats som sänkningen av momsen baserat på nuvarande prissättning? Både inköp och försäljning blir således 12% mindre pålaga?
    Vad räknas som restaurang, eller vilka serveringar och inrättningar har rätt till den minskade momsen? En hamburgerbar, en korvkiosk eller någon annan snabbmatskedja?
    Ursäkta min okunskap….

  3. Stefan

    Tror du är överoptimistisk om du tror detta ger mer jobb till Vilhelmina, gör det säkert bättre för din dotter men inte tror jag hon anställer för detta.Tror snarare att priserna blir som nu och vinsten läggs i egen ficka, vilket säkert behövs hos de flesta krogägare.

  4. Maria Kristoffersson

    Momsen har varit olika för servering på restaurang och på catering eller hämtmat. Nu blir momsen sänkt vilket gör det billigare för dig som köper mat på restaurang, det gör att fler äter ute, mer inkomster och mer jobb i restaurangerna och de behöver köpa in mer råvaror som gör att livsmedelsproducenter får sälja mera vilket ger mer jobb så de behöver jobba mera och/eller anställa….Sverige blir starkare som matland och fler får jobb.

  5. Aroon

    Jag ser det är fler som har en undran. Det var ett tag sedan man höll på med moms och hur man betalar/drar av och hur det sker periodmässigt. Om jag nu köper in råvara så mycket som går med nuvarande momssats och sedan säljer med den nya momssatsen, då får jag det till med lite planering och med hjälp av Maud Olofsson går det att göra en skaplig vinst? Är det så det är tänkt att det är inte i första hand konsumenten som ska tjäna några kronor utan restaurangägaren i första hand? För mig spelar det ingen roll, jag har inte i alla fall råd äta ute, förutom någon enstaka gång. Men varför inte säga rakt ut vad som är skälet till sänkningen. Är jag helt ute och cycklar?

  6. Ewa Larsson

    Maria: Vad jag förstår så kommer man inte att sänka matpriset på ute matställerna, för de måste ju isåfall ta igen ”förlusten” av matgästerna, på plats, genom mer disk?

    Det blir spännande och se hur detta verkligen slår.

  7. Arvid

    Skillnaden blir att det inte står catering på kvittot när man äter ute. Jag tror inte att hela momssänkningen kommer kunden tillgodo utan det mesta går till att minska olönsamheten. Jag tror inte att antalet matgäster ökar så mycket med en knapp tia i prissänkning för lunchen. De som är vana vid matlåda fortsätter nog i ungefär samma utsträckning att äta på jobbet.

  8. Maria

    Det viktigaste är kanske inte hur många nya jobb som skapas
    utan att folk inom branchen får behålla jobben.
    Det är inte lätt att få stora vinster inom resturangbranchen,
    speciellt på mindre orter där folk inte går ut och äter ofta och man får inte vara för dyr.
    Sen är det tufft att jobba kvällar och helger jämt!
    Om momsen sänks underlättar det en del ,och vi vill väl gärna ha kvar krogar och restauranger även på små orter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.