momsen är svår att begripa…

det verkar som att moms är en svår och olöst gåta för många. Den mat en krog köper in momsar de med 11% men när de tillagat den så ska de betala 25% i moms…! varför ska det vara högre moms på mat som är tillagad och som serveras än på mat i övrigt?

Det är inte som Aaron tror att det går att göra en vinst mellan inköp och försäljning då momsen för inköp redan är halv.

Det kommer att innebära högre lönsamhet i krogbranschen och då är det ju upp till varje företagare satt välja om man vill anställa och få drägligare arbetstider själv eller sänka priset på mat eller behålla det som man har det idag och öka omsättningen. Det måste ju varje företag välja själv. Min stora övertygelse är att företagen väljer att anställa och att fler går ut på krogen.

En kommentar

  1. Aroon

    Jag ber om ursäkt för min okunskap,men jag trodde att momsen fungerade ”rakt av” inom alla områden och samma procentsats både vid inköp och försäljning. Nu var det ju varken den här regeringen som krånglat till det, utan det eländet började under S-storhetstid med Gunnar Sträng som finansminister. Det är väl ingen hemlighet att skatter inom alla möjliga och omöjliga områden har stått sossarna varmast om hjärtat. Nu lever vi tyvär i ett konsumtionssamhälle som alla spinner vidare på och tror oss lösa kriser genom att vi konsumerar ännu mera. Det känns tungt inombords när alla säger sig värna om miljön och främst nu miljöpartiet som är inne på fortsatt miljöförstöring genom att spinna på Maud Olofssons förslag.
    Var är det populära ”miljötänket” hos framförallt centern med det här förslaget? För mig framstår det mer eller mindre som ett hån och trovärdigheten värna om miljön försvann djupt ner i ”görhöl”. Miljöpartiet kan gärna ta åt sig också. Förslaget kommer varken att göra till eller ifrån för arbetstillfällena. Det har samma effekt som att peta tänderna efter maten. Det mesta försvinner ner i magen och det som blir kvar ger bara besvär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.