Uranbrytning…

Idag fick jag höra att ett företag ska leta efter Uran i Aronsjökullarna!!! Jag blev mäkta irriterad då jag anser att det är något som vi absolut inte ska tillåta. Det finns ett kommunalt veto mot brytning men i dagsläget känns det inte som någon tröst. Hur komme majoriteten i kommunen att agera i detta? 

Uranbrytning är en av de mest farliga mineralbrytningarna som finns. Microskopiska mängder förgiftar stora områden för evig tid. Centerpartiet är emot uranbrytning och vi lyckades från Vilhelmina driva igenom på förra stämman att även prospektering ska förbjudas. Men det har vi inte fått igenom än i regeringen. Vi får jobba hårdare med den frågan, det är helt tydligt.

Det ska inte brytas något uran i min kommun, över min döda kropp!!!

3 kommentarer

  1. Aroon

    Mycket intressant. Hur tänker vi oss framtiden? Nu pratar alla om ekonomin. Börserna svajar, folk är rädda om sina pengar, oavsett den som har mycket eller lite (den som ingenting har kanske struntar i utvecklingen). Vi tänker oss Östersjön som sedan ganska lång tid kvävs av övergödning och av utsläpp av alla möjliga slag. Det här utsläppen med början skedde ju främst under kommuniststyret och då av de baltiska länderna. Det verkar som det inte blivit mycket bättre idag eftersom förtätningen av syretillförseln till Östersjön fortsätter minska. Ett dött hav m a o.
    Att fortsätta konsumera oss ur olika kriser finner jag som att sticka huvudet i sanden. Om 80 år säger experterna att oljan är slut. Hur tänker man sig då driva bussar, bilar, flygplan och andra fordon med förbränningsmotorer?
    U-båtarna har sedan lång tid drivits med förädlat uran. Det finns ingen mer effektiv drivkälla än just detta. Dessutom när det handskap med största varsamhet och kunskap ger inga utsläpp. Visst, allting kan hända. Men vad är alternativet? En övergödd planet där vi sakta men säkert går mot undergång.
    Att tillverka rapsolja kräver stora och komplicerade insatser och vissa människor blir utnyttjade. Folk verkar ju inte tänka speciellt mycket på hur de lever. De flesta verkar ha så god ekonomi att de köper hem mat i överflöd och slänger då i princip fullt ätbara produkter. Bönderna och fabrikerna måste producera mer och mer för att tillgodose konsumenterna. När och hur ska det sluta?

  2. RWR

    Finns det något konkret som gör att du inte kan tänka dig uranbrytning?

    Känns tyvärr mer bara som en känsla som saknar motiv och faktaunderlag. Inget ont menat men uranbrytning sker redan då de mesta av vår mineralbrytning leder till att uran bryts.

  3. Maria Kristoffersson

    Jag tycker att kärnkraft är en osäker kraftkälla med stora risker. Både uranbrytningen och driften medför risker för miljö och människor. Det är inte ett hållbart tänk att satsa på kärnkraft..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.