Jobb i Matlandet Vilhelmina…

I veckan som gick presenterade Maud Olofsson förslaget som Centerpartiet drivit fram i regeringen om sänkt restaurangmoms.

Restaurangnäringen, med sin starka koppling till turistsektorn och satsningen på Matlandet Sverige, är en av de kraftigast växande branscherna i vår del av Sverige och i min del av länet, Destination Södra Lappland. Här kommer många av framtidens jobb och företag att växa fram. Med lägre kostnader kommer fler, inte minst ungdomar, att få möjlighet till anställning och eget företagande.

Förslaget har tre fördelar, det främjar företagandet lokalt inom livsmedel, besksnäring och turism, det skapar jobb för unga och det skapar förutsättningar för att Sverige ska bli en stark destination för besökare från andra länder.
 
Arbete inom restaurangnäringen är för många en första kontakt med arbetsmarknaden, inte minst inom grupper med en svag förankring på arbetsmarknaden, som exempelvis ungdomar och utrikes födda. Det första jobbet är mycket viktigt – att få in en fot på arbetsmarknaden, att kunna försörja sig själv, att få känna att man bidrar och utvecklas.
 
För många unga är jobbet på pizzerian, hotellet eller caféet den första kontakten med arbetslivet. Därför är halverad restaurang- och cateringmoms en mycket välkommen och efterlängtad ungdomssatsning som vår kommun så väl behöver utifrån att här är många unga, främst unga män utan jobb.
 
Sänkningen av restaurangmomsen skapar bättre förutsättningar både för restaurangföretagen men även för producenterna, de som levererar till restaurangerna. I Västerbotten och i Vilhelmina har vi flera livsmedelsproducenter som levererar till restauranger både i länet och ut i landet och Europa. Även här skulle momsen ge effekter, de som levererar till restaurangerna skulle även de få en ökad omsättning och få bättre förutsättningar att kunna öka antalet anställda.

I Vilhelmina finns det 13 restauranger, som idag sysselsätter ca 30 personer varav en tredjedel är ungdomar. Med en lägre moms kommer fler att nyanställas, förhoppningsvis ungdomar, i både restaurangerna men även hos producenterna. Genom att halvera restaurangmomsen kommer kostnaderna att minska, efterfrågan öka och jobben och företagen att bli fler. Förutsättningar för utvecklingen inom turismen får sig en skjuts av en sänkt moms, vilket vi i vår del av landet så väl behöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.