Budget med Yllesockar på….

Regeringen har presenterat sin budget där vi inom Centern har drivit på åtgärder för att skapa jobb i HELA landet. Budgeten påverkas naturligtvis av det kinkiga ekonomiska läget i världen, som påverkar all ekonomi, även för det lilla företaget i Vilhelmina. Det är USA men även den europeiska ländernas ekonomiska kris som är boven.

Regeringen tar på yllesockarna och tassar försiktigt fram med lägre tillväxtprognoser.  Utvecklingen i framförallt Euroländerna och USA är dock mycket osäker, och det finns risk för en betydligt sämre utveckling än den prognos som regeringen gör. Arbetslösheten bedöms stiga från 7,5 % 2011 till 7,8 % 2012. Man bedömer att det vänder 2013 och att arbetslösheten då sjunker till 5,5 %. (Min man säger att han röstade då minsann Nej till Euron!! Jag röstade ja!)

Det är illa i USA och Irland som har underskott i storleken 10 % av BNP medan Japan och Storbritannien ligger runt 9 %. När det gäller statsskuld ligger Japan i särklass på över 200 % av BNP, men även länder som Grekland, Italien och USA har skulder på över 100 % av BNP.  Sverige däremot har ett betydligt mer gynnsamt läge men måste ändå hålla hårt i plånboken. De pengar som satsas ska möta en ökad arbetslöshet, värna de som mest behöver hjälp, skapa jobb och företag och stärka välfärden vården, skolan och omsorgen.
 
Något som kommer Vilhelminas arbetslösa till del är den satsning som görs för långtidsarbetslösa där man stärker upp arbetsförmedlingen. Man lägger även en stor del av budgeten på utsatta grupper.
 
Det man dock lägger mest pengar på är infrastruktur. Det skapar jobb och Sverige ligger efter då det gäller vägar och järnvägar. Andra sätt att skapa jobb är satsningar på sänkning av momsen för restauranger detta för att skapa jobb i hela landet, skattesänkningar genomförs för företagande och sparande, lärarnas status ska stärkas insatser för att minska människors behov av ekonomiskt bistånd. Det ska bli lättare att driva företag och att bo och verka på landsbygden och regeringen vill göra det mer attraktivt att utbilda sig, starta och driva företag.
 
Jag känner mig nöjd med budgeten även om jag saknar vissa delar som ökat stöd till de pensionärer som har riktigt lite att leva av liksom ensamstående med barn. Där är det för lite pengar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.