Så här sa vi om Nybygget..

Under en nattmangling beslöt partistämman i Åre att Centerpartiet ska verka för en servicegaranti för hela landet och hållbar tillväxt i hela landet.

Förnyelsegruppens ordförande Anna-Karin Hatt sa i sitt inledningsanförande att nyckeln för att få en hållbar tillväxt i hela landet ligger i att fokusera på möjligheterna och att ta tillvara människors kraft.

– Världen efterfrågar det Sverige har. Vi är ett rikt land. Vi har naturresurser som andra länder bara kan sukta efter med avund. Vi ligger långt fram när det gäller innovationer och miljöteknik och vi har ett väl utbyggt system för lärande. Med den grunden har vi alla förutsättningar att skapa en verkligt hållbar tillväxt i hela landet. Men då måste vi slå vakt om människors rätt till grundläggande service i hela landet.

Förnyelsegruppens förslag om en servicegaranti i hela landet vållade mycket debatt. Samstämmigheten var stor kring att att service skall finnas i hela landet – men frågan var om den ska säkerställas genom en servicegaranti eller genom att ställa krav på myndigheter att samråda när de planerar omorganisationer.

– Vi ska inte lova mer än vad vi kan hålla. Vi har inte satt ner foten om vad servicegarantin innebär – vi vet alltså inte vad vi lovar. Jag tycker däremot att vi kan lova att alla myndigheter måste prata med varandra, sa Hanna Wagenius, Centerpartiets Ungdomsförbund, när hon yrkade avslag på servicegarantin.

– Är det ett besked jag vill ha med mig från stämman är det att vi i Centerpartiet kommer vi att göra allt vi kan för att ha en lägstanivå för servicen på landsbygden, sa Daniel Bäckström, Kommunstyrelsens ordförande i Säffle kommun, när han yrkade bifall till förnyelsegruppens förslag om en servicegaranti.

Stämman beslutade med stor majoritet att bifalla förslaget om servicegaranti i hela landet.

Även andra nydanande förslag för en hållbar tillväxt i hela landet väckte intresse. Stämman beslutade att en utredning görs för att identifiera skattebaser som är lämpliga att decentralisera, för att stärka den lokala utvecklingskraften. Att undersöka vilka skattebaser som kan tas ut på kommunal eller regional nivå, på samma sätt som fastighetsskatten numera tas ut som på kommunal nivå, är ett sätt att stärka regioner och kommuner att klara framtidens utmaningar.

– Vi kommer att slåss med näbbar och klor i regeringen för att decentralisera skattebaser och därmed stärka utvecklingskraften i hela landet, sa Anna-Karin Hatt.

Läs mer på www.centerpartiet.se

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.