Vässterbotten ligger före på IT

Västerbotten är ett av de län som har ett väl utbyggt bredband, i jämförelse med många andra regioner i både vårt eget land och i Europa. Vi ligger före helt enkelt, det gör att även att IT som verktyg i vardagen inte är så märkvärdigt längre. Nu idag så presenterade Anna-Karin Hatt den digitala agendan för Sverige. Där har vi i Västerbotten väldigt mycket att ta vara på.

 
Hon presenterade denna agenda för Sverige med fyra strategiska områden som utgår från dig som användare, användarvänlighet i vardagen är viktigt.
It ska vara:
· lätt och säkert att använda – handlar bland annat om att kunna använda internet och andra digitala tjänster i vardagen som privatperson, företagare eller anställd.
· tjänster som skapar nytta – kunna erbjuda användaren ett stort och varierande utbud av attraktiva och lättanvända digitala tjänster för olika delar av livet.
· det behövs infrastruktur – grundläggande infrastruktur med väl fungerande och tillförlitliga elektroniska kommunikationer
-it:s roll för samhällsutvecklingen – den ökade digitaliseringen påverkar alla samhällsprocesser och -strukturer i Sverige och globalt.

 

Jag ser framför mig ett starkt ökat utbud av tjänster på nätet som den nystartade butiken som öppnat i dagarna, www.prylpunkten.se driven av två unga killar, fysiskt belägen i byn Nästansjö men som verkar på nätet.
 
Det är ju en fantastiks utveckling av hur vi nyttjar nätet och vi kommer att nyttja nätet allt mer till vardagliga handlingar som att handla mat, utföra tjänster mot kommuner och myndigheter, planera våra semestrar med aktiviteter, mat, service etc och lägga upp våra rutter för transporter på ehlt nya sätt. Service till medborgare kan faktiskt bygga på teknik om än det sociala samspelet även måste finnas.
 
Nya sätt att umgås som typ, facebook, kommer säkert att öka och bli annorlunda, sånt som vi inte kan tänka oss in i idag kommer vi att nyttja i vardagen imorgon. Det är innovationer som driver på samhället och det är spännande.
 
Jag ska göra mitt för att fundera på att utveckla tjänster som passar in i denna digitala agenda, vad tänker du göra??

2 kommentarer

  1. Malin

    Västerbotten ligger kanske före, men det är ännu inte bra, åtminstone i Vilhelmina kommun. Så fort man kommer utanför tätorten eller större byar så är det helt hopplöst.

  2. Magnus

    Malin, nu menar du väl mobilt bredband? Det räknas nog inte in i det här (och Mobilt fungerar Net1 rätt så hyffsat häruppe).
    Vad gäller ”riktigt” bredband är ju Dorotea, Vilhelmina, Åsele riktigt framme, byar har ju bättre uppkoppling än en del städer söderöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.