Attraktivitet, politisk enighet, företagarvänligt, service i centrum och infrastruktur.

I tre dagar ska 8 inlandskommuner få insupa hur andra kommuner jobbat med tillväxt frågor i södra delarna av landet. Syftet är att stärka det samarbete som finns mellan de 8 kommunerna och att få fram idéer för hur vi ska jobba framåt för att bli både starkare, mer nytänkande, mer effektiva, mer innovativa och mer attraktiva för människor att vilja bo, verka och besöka.

Jag skriver ner mina anteckningar här rakt av, så det kanske blir lite osammanhängande.
 
Dagen idag måndag började i Habo kommun och en föreläsning av kommunstyrelsens ordförande och kommunchef om hur viktigt det var med politisk enighet och samförstånd.
 
Kommunen är borgerligt styrd sedan många år och har sagt att det är viktigt att alla partier är representerade i kommunstyrelsens innersta rum, dess arbetsutskott. Så alla partier finns representerade där med en ledamot vardera oavsett valresultat.
De eftersträvar att jobba gemensamt och komma överens över partigränserna.
 
De anser att det är viktigt att skapa enighet och att politiska strider är förödande. ”VI ska ju alla jobba för vår kommun gemensamt!” ”Pragmatism är viktigt för oss.” De har en heltids kommunalråd och en halvtids oppositionsråd.
 
De samarbetar med grannkommunerna på olika sätt och ser att de kommer att växa ihop på sikt så det är lika bra att förbereda för det genom att dela nämnder, dela på tjänster och dela på ansvarsområden. De har slagit ihop förvaltningar, har gemensamma nämnder och delar på tjänster
 
De har jobbat mycket med goda boendemiljöer och för att skapa attraktion. Där är ett sammanhållet centrum viktigt där det finns olika typer av service och handel. De samarbetar mycket med företagen och har goda relationer till dessa. De båda kommunalråden hjälps åt att bygga goda relationer med företagen och tjänstemännen är tjänstvilliga mot medborgare och ”på tå” mot företagen.
 
De erbjuder anställda att leasa miljöbilar med bruttolöneavdrag. De anser att kommunen ska vara expert på att köpa tjänster, kommunen ska inte utföra dem de kan andra göra bättre. De har lagt ut 50 % av omsorgen, 30 % av mathållningen och har 4 friskolor, detta i politisk enighet. ”inte nyttja sin makt bara och köra över sina motståndare, den politiska enigheten är viktigare..
 
Ledord för kommunen verkar vara: attraktivitet, politisk enighet, företagarvändligt, service i centrum och infrastruktur.
 
Sen fick vi träffa Tibro kommun som redovisade sitt tillväxtarbete.
De ser att omsorg och skola förutsätter vi svenskar att det fungerar bra och de lägger därför fokus på det som är utöver det, det som gör kommunen unik och attraktiv. De är borgerligt styrt sedan många år tillbaka. 2005 mitt i krisen så satte de upp en vision som de sedan dess jobbat utifrån. De ahr förskönat stadsbilden, tagit in konsulter som hjälp till att forma strategier och följa upp dem samt jobbat med att skapa attraktiva boendemiljöer. Vad har vi att erbjuda som lockar?
 
Man eftersträvar konsensus och att vara överens i kommunfullmäktige, man bråkar inte. Om politiker bråkar så händer ingenting! Vi har ej råd att bråka. Tjänstemän blir friare att driva utveckling om politikerna är eniga, det ger utrymme att själv våga agera.
De jobbar med strategiska arrangemang i nära samarbete med de privata företagen, fastighetsägarna och föreningarna. De har två spår, det vi gör för oss själva och det vi gör för världen. ”Vi pratar inte bara , vi gör!”
 
”Företagen har inte tid att jobba med utvecklingsfrågor utan vi måste hjälpas åt, gå ihop , alla! Alla som bor här måste tycka att det är bra, då sprider det sig så fler vill bo här. Så fort man är nöjd och tycker det är bra, då går det bakåt”
 
De tittar på rankingar och jobbar för att komma högt upp i dessa, skolan är viktig, ”Näringslivets företag ställde krav på kommunen, ska vi etablera våra företag i er kommun så ska skolan vara bra.”
 
De har 4 miljoner i näringslivsbudget men finansierar det mesta med EU medel så de har ca 34 miljoner per år att jobba med.  
 
 
Sist på dagen var inslag från professorer och docenter vid högskolan i Jönköping.
De forskar på hur landsbygdens förutsättningar skiljer sig över tid för tillväxt och hur man kan mäta mer rättvist utifrån skillnader. De studerar även hur den nya sättet att jobba oberoende av plats där man kan jobba vart man än är via nätet. De forskar även på hur man kan bryta negativa trender.
 
De ser att de städer som växte för 40 år sen är de städer som växer diag. De ser även att tillväxten av befolkning sker i de täta städerna.
 
En kommun kan jobba med tröga faktorer för tillväxt ; kompetens, marknad, bransch och företagsstruktur och med de mer lätta faktorerna som; näringsklimat, spin-off effekter, förebilder.
 
Tips: ”Det är två olika saker att bo och att arbeta. Skilj på dessa! Det är oerhört svårt att påverka vart folk ska jobba men det är lättare att påverka vart folk vill bo. Jobba för att skapa miljöer där människor vill bo. Jobben blir allt mer avståndsoberoende och pendling blir vanligare. Det GODA livet är det man ska prioritera.”
 
Det är ingen brist å land på landsbygden men man måste ändå skapa det täta centrum och agglomerationer för att skapa täthet. Man ska INTE vara beroende av bil, bygg nära, tätt och högt även i glesbygd.
 
Man kan välja att o i glesa miljöer om man vill det, man kan ändå jobb någon annanstans. Värden som skog, miljö, fritid, natur, hästar, jakt, fiske ska ses i kombination med kommunikationer och infrastruktur. Då byggs attraktivitet!
Tänk korridorer för samverkan, tänk dalgångar och stråk.
 
Imorgon kommer fler input…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.