Umnäs och valfriheten

Igårkväll var jag i byn Umnäs tillsMmans med politik och tjänstemän från Storumans kommun och företagare från bygden omkring som Jessica som driver Lanthandeln. En fantastiskt bra kväll där vi resonerade om hållbarhet och valfrihet i bygden och hur man tillsammans ska se till att servicen finns kvar och utvecklas.

Samma dag var min dotters skola på besök i Storuman gör att titta på gymnasieskolan. Jag följde med och tittade på vad de erbjöd. Fick veta att de upphandlat elevhemstjänster så att de som vill bo i Storuman kommer att få bo intill hotellet och äta frukost och middag på hotellet. Fick även se hur de samverkar och har nära samarbeten med både näringslivet och universiteten.

Fick även under gårdagkvällen höra om en undersökning från Tillväxtverket som heter sårbara kommuner. Där finns en lista på vad en kommun måste göra för att inte vara så sårbara och där lyfts vikten av samarbete mellan kommun och näringsliv fram ön en gång. Jag ska leta fram den idag på tillväxt rekets hemsida, verkar spännande.

Det var så otroligt magiskt och vackert när jag körde hem inatt, månsken och vintervitt. Äntligen vinter!

En kommentar

  1. Sven.

    Om sårbarheten ska minskas då måste det odlas upp minst lika stora arealer som byggts bort, och se till att det blir fler som produserar mjölk, kött och andra matprodukter! Glöm inte att NI med era djurskyddslagar har utrotat en grupp som kallades småbrukare, de är i dagsläget utrotade. Det är anmärkningsvärt att de som växte upp på 40, 50, och 60 talet har glömt sitt ursprung, och de flesta av dem har inte provat att förvandla vildmark till åker!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.