Lucia!

Idag har Natali och hennes klass på Stranskolan lussat i kommunhuset, hos Polisen ,Arbetsförmedlingen och på företag. Hon var lite nervös men jag kände samtidigt att det har förändrats en del sedan jag själv var med i luciatåg. Hon hade inte valts till lucia utan hon valde att vara lucia. Liksom en av mina andra döttrar som valde att vara stjärngosse från årskurs två och sedan genom hela skoltiden, de valde själv.

Det är skillnad på nu och då. Jag var aldrig lucia då jag var mörkhårig och Lucia skulle vara blond på min tid, idag är Sveriges lucia mörk.

När jag gick i skolan var det en omröstning i skolan där alla elever skulle rösta på vem som skulle vara lucia. Man valdes eller valdes bort redan i mellanstadiet. Detta återkom i högstadiet.

Tack och lov är det inte längre dessa skönhets omröstningar i våra skolor, så en bit har vi i vart fall tagit oss om än väldigt mycket återstår då det gäller genusfrågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.