Att spara är guld, att låna är…nickel!

Min pappa var helt emot att låna pengar, han var mycket negativt inställd till att vi lånade för att köpa huset vi bor i idag. Den värderingen måste vi närma oss igen, att sparande är viktigare än lånandet. Fler måste ha möjlighet att kunna spara ihop till det man behöver istället för att låna för att konsumera. Som tv-programmet Lyxfällan beskriver så målande. Alldelens för många unga har hamnat i den fällan och vi måste ändra attityder till sparande och se sparandet som en naturlig del i att bli vuxen samtidigt som regelverk och skattesystem måste förändras så att sparande blir lönsamt.

Annie Lööf skriver i en debatt artikel att tillgångar på banken inte ska vara en klassfråga. Hon menar att den ojämna förmögenhetsfördelningen i vårt land är ett bekymmer och att fler människor måste kunna känna en trygghet i att de har ett sparat belopp på banken.
 
Sverige är ett av de mest ojämlika länderna i Europa. Bara i Schweiz är förmögenhetsklyftorna större. Medan de tio rikaste procenten i Finland förfogar över 27 procent av tillgångarna har de tio rikaste procenten i Sverige 72 procent av förmögenheterna. Några få har väldigt mycket samtidigt som många inte har något. Det måste naturligtvis finnas människor som har stark ekonomi i ett välfärdsland men fler måste ha möjlighet att spara ihop kapital och skapa sig en buffert. Omkring 30 procent av svenskarna har mindre än 10 000 kronor på banken. Då har man inte mycket att spela med om bilen går sönder, tandläkarräkningen blir hög eller annat som kommer oplanerat. Kommer ihåg alla de år vi gnetade och sparade och försökte få ekonomin att gå runt. Det var tuffa är men lärorika och våra barn fick lära sig äta billigt.
 
Att vi sitter i den här båten i Sverige beror på mycket men främst på att det varit mer lönsamt att låna än att spara och på att vi lagt in stor andel till det offentliga att fördela. Tänk bara på a-kassan som fanns förr då det var mer lönsamt att stämpla a-kassa än att ta ett arbete. När man lånade pengar på 80 talet och gjorde avdrag på nästan hela räntekostnaden. Det gjorde att många aldrig blev skuldfria under sitt liv om de lånat till ett hus tex.
 
I det läget vill vi inte hamna igen och det krävs att vi lär våra barn att spara och inte slösa….

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.