Jobben styr inte var du vill bo.

Många säger fortfarande som de gjorde på 70 talet, att det bara beror på vart jobben finns vart människor flyttar. Men det är inte så det är. Jobben var tidigare en förutsättning för att flytta men idag är det andra faktorer som styr var man väljer att bo, och jobb är bara en faktor av flera.

Idag finns det jobb på flera orter som Pajala, Bräcke, Ludvika men allt för få  vill flytta dit ändå, vad beror det på ? Ett svar är kompetens, det saknas kompetens men en annan viktig del är att det saknas attraktiva boendemiljöer och service för den moderna människans behov.

En undersökning som SIFO gjorde visade på att 80 % av unga kvinnor skulle vilja bo på landsbygden. Men varför gör de inte det då? Jo därför att förutsättningarna inte finns för att flytta till landet.
 
I dag skriver Eskil Erlandsson och Annie Lööf en debattartikel där de säger såhär: –Vi menar att Sveriges regioner och kommuner i ökad utsträckning behöver fråga sig vad det är som gör just deras region/kommun attraktiv för inflyttning. Människors behov ändras mycket snabbt. Att kunna surfa på en smartphone, gå på spinning eller att ha tillgång till ett rikt kulturliv var kanske inget som efterfrågades för några år sedan, men i dag är det något många människor tar för givet och tar stor hänsyn till när de väljer bostadsort.”
 
Årets Företagare i Vilhelmina blev Katharina Tampio som driver Bodycenter, ett gym. Hennes roll för Vilhelminas attraktivitet är stor då detta gym håller hög kvalité och har hög standard även med storstadsögon mätt. Företag och förebilder som Katarina är oerhört viktiga för att skapa attraktivitet i en ort, att människor väljer att bo kvar eller flytta in.
 
Orters och regioners attraktionskraft är något som vi behöver utveckla ytterligare. Service är en annan viktig del för att skapa attraktivitet, det måste finnas något som ger upplevelser, tillfredställer behov och ger glädje och livet mer innehåll.
Det är dels av stor vikt för att vi ska klara de utmaningar som följer med befolkningsutvecklingen, men det är också nödvändigt för att stärka svensk konkurrenskraft. Sveriges tillväxt är trots allt summan av den tillväxt som skapas i landets alla delar!
 

En kommentar

  1. Inger Hellman

    Tänkte bara verifiera det du skriver..människorna idag frågar efter så mycket mer än ett jobb. Det ligger ett stort arbete framför oss med att göra våra kommuner attraktiva för att vi ska behålla befolkning, locka hit fler och även vara inbjudande för de människor som ska besöka oss…vi jobbar på allt vad vi hinner här lite norr om dig…vi hörs

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.