Skyll inte på mig, jag rösta nej!

När vi folkomröstade om medlemskap i EMU, den europeiska monetära unionen, så hade min man en t- shirt med budskapet om vad han tyckte i frågan. Vi hade olika åsikter i familjen. Idag får jag medge att han hade rätt. Han tyckte då som Centerpartiet vilket inte jag gjorde. Idag har Centerpartiet bestämt att säga ja till svenskt medlemskap i den europeiska finanspakten, men fortsatt nej till svensk anslutning till euron. 
Då vi redan röstat och tagit ställning i frågan om att inte införa Euron, den frågan är redan klar och jag får även här medge att jag hade fel. Det var bra att vi sa nej till EMU. Se bara på den kris vi befinner oss i där Sveriges valuta är stark. Men bara för att vi inte har Euro inte skulle ta ansvar för ekonomin i Europa blir fel. Vi måste ta ett gemensamt ansvar för den ekonomiska krisen i Europa och vara med i finanspakten även vi som inte ingår i EMU.

Genom att ansluta oss till finanspakten signalerar Sverige att vi vill tillhöra Europas kärna, att vi vill vara med och ta ansvar och att de ansträngningar som euroländerna gör för att skapa stabila statsfinanser. Vi har mycket att lära ut då vi står så ekonomiskt starka idag i jämförelse med andra länder i Europa. 

Det är självklart för oss lokalpolitiker att en kommun ska ha sin budget i balans och det är inget märkvärdigt krav att även kräva det av länder som är med i EU, att de ska ha sina budgetar i balans. 
 Vi måste vara med och se till att det inte finns några kryphål i finanspakten. Vi är som land beroende av EU och hur den europeiska ekonomin utvecklas då det är till länder i Europa som Svenska företag exporterar. Det är även vårt intresse vi kan komma fram till en lösning av krisen i Europa så vi måste vara med och ta ansvar. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.