Välfärden kräver en kritisk massa!

Sverige håller på att delas upp i tre klasser. Där de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare. Det måste vi förstå när vi pratar regionfrågan. Som nr 1. Står de rika som Västra Götaland och Skåne. Som nr 2. Storstadsregioner Stockholm och sist som nr 3 kommer Norrland.

Det är ett viktigt argument för oss att rösta för en större region. Men det verkar Socialdemokraterna och Modernaterna i länet inte begripa.

Socialdemokraterna och Moderaterna i länet stoppar ny region. De har gjort upp och är inte beredda att gå in med ny ansökan om att bilda en norrländsk region med Norrbotten och bla Öviks och Sollefteå kommun. Det är mycket olyckligt. Men (s) i norrland verkar väldigt splittrad. I Norrbotten och i Övik är man betydligt mer öppen för att något måste göras för att klara de utmaningar vi står inför.

Det vi kan misstänka även här är att Moderata och Socialdemokratiska företrädare främst ser till den egna makten och risken att förlora position i en större region och att det är det som hindrar. OM det skulle vara så är det otroligt illa!

Välfärden kräver en viss mängd människor för att kunna både organiseras och finansieras. Vi har inte nog med folk i Norr om vi inte går samman.
Ett annat viktigt argument är att vi idag inte har en direkt demokrati i Region Västerbotten. De som styr där är inte valda av medborgarna. 

Problemet kan vara geografin att det blir så stort om vi slår samman Norrbotten, Jämtland, Västerbotten och Västernorrland. Men vi har idag tekniker som är distansoberoende och som möjliggör kontakter och möten oberoende av avstånd. Om vi bygger en större region kan vi även prioritera infrastruktur tillsammans regionövgripande på ett annat sätt. 

Centerpartiet är positiva till en regionbildning över fyra län. 
 

 

 

En kommentar

  1. Arvid

    Är det inte lika bra då att dela upp landet i Nordsverige i ett land och övriga i den södra halvan får bli ett eget land, med eget styre i varje land. Det skulle bli som Tjekien och Slovakien. En rik halva och en fattig. Vad övriga sverige skulle få lite i exportinkomster och osäker eltillgång då vi nog tjänar mer på att sälja strömmen till det kontinentala Europa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.