Utjämning! rättvis eller orättfärdig?

För en tid sedan tillsattes en utredning för att ta fram ett nytt mer rättvist skatteutjämningssystem utifrån att det gamla verkligen var gammalt och inte fördelade rättvist. Det presenterades ett förslag som skulle slå olika hårt utifrån att nya kriterier tillkommit. Tex så var gleshet ett nytt kriterium som bedömdes annorlunda nu än tidigare.

Det gjorde att Vilhelmina som kommunskulle vinna medan små kommuner som Sorsele och Dorotea skulle förlora. Landstinget var den stora förloraren i detta förslag. Idag finns inget reellt förslag på hur frågans ska hanteras och regeringen måste våga ta tag i frågan än om den är brännhet!

Det jag är mest orolig över är hur man resonerar kring service, vill inte regeringen att människor ska ha rätt till en grundläggande service i hela landet? Vill man inte att alla delar av Sverige ska ha samma möjlighet till samhällsservice?
Förslaget har en tydlig glesbygds- och landsbygdsprofil, som välkomnas av oss i Centerpartiet då den stämmer överens med vår vision att det ska vara möjligt att bo och arbeta i hela Sverige. Förslaget välkomnades också av oss som var lokalpolitiker i hela Sverige och de flesta svar på remissen var positiva. Trots att det slog olika i en övergångsfas.
 
Men var har finansdepartementet lagt frågan? Den finns inte med som proposition idag vilket den borde göra för att hinna införa reformen. Så därför är jag rädd att det stora partiet i Alliansen inte anser att  alla delar av landet ska ha samma möjligheter till samhällsservice.
 
Kommun och landstingspolitiker som sitter och sliter med budgetarbete behöver få ett besked, nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.