Kvinnodagen, en månad prick!

Snart är det dax för den internationella kvinnodagen och det är därför dax att fundera på vad feminsim betyder för dig. Vad tänker du på när du hör ordet feminism? Är det vänsterpolitik, rödstrumpor och palestinasjalar kanske? Eller är det något annat? jag är feminsit, likväl som min man och frörhoppningsvis våra barn. Jag tror och hoppas de flesta av oss är feminister men kanske inte vet om det själva ens.

Jag är en liberla feminist och tycker att i ett demokratiskt, öppet och liberalt samhälle ska var och en behandlas utifrån den individ man är – inte utifrån det kön man råkar ha. Jag tycker också att alla människors ska ha rätt att vara den man är. Jag tror och hoppas att de flesta tycker som jag i de här frågorna även om man inte uttalar sig att man är feminist.

Jämställdhet är för mig både ett gemensamt ansvar, där vi alla måste ta ställning och agera utifrån det i beslutande församlingar och i andra forum där många bestämmer. Men det är också ett individuellt åtagande att ta ansvar för att män och kvinnor har ska ha lika möjligheter och skyldigheter. En viktig fråga för mig är människors möjlighet till makt över sitt eget liv. Det är en frihetsfråga och ska inte vara beroende av vilket kön man har. Man ska få bestämma själv hur man vill leva så långt det bara går. Valfriheten inom äldreomsorgen är för mig en frihetsfråga, ingen ska bestämma hur du ska leva när du blir gammal. Det ska du själv göra så långt det går. Du ska även själv få bestämma hur din barnomsorg ska se ut, du ska kunna välja vilken barnomsrog du vill ha för ditt barn. Jag ska  ha möjlighet att välja i alla frågor som rör mig som person, det är demokrati för mig.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.