Låtsas som det regnar!

Jag håller med Reinfelt att vi kommer att vara tvungna att anpassa pensionsåldern och jag vill att den blir individuell. Flera av oss kommer att vilja jobba långt efter det att vi fyllt 65 och det ska vi få göra om vi vill. Det är även så att många skulle behöva gå i pension tidigare än 65 år pga olika hinder och sjukdomar, det måste även det vara möjligt. Det måste vara upp till varje enskild individ att bestämma när man ska gå i pension.

Ska vi klara den demografiska utmaningen och behålla dagens välfärdssystem behöver vi vara fler som jobbar längre. 2030 kommer det att fattas 130 000 som arbetar som anställda eller privata företagare inom omsorgen.

Frågan är hur vi ska klara av att driva ett fungerande samhälle när många försvinner i pensioneringar och äldreboomen snart slår in med kraft? Det är en gigantisk utmaning som vi inte begriper vidden av. Det är därför bra att regeringens företrädare vågar ta tag i frågan och lyfta upp den till diskussion. Att låtsas som om problemet inte finns och låtsas att det regnar, hjälper föga.

 

3 kommentarer

  1. Arvid

    Är det inte bättre att försöka få alla som är under den nuvarande pensionsålder att i arbete, både ungdomar och dom som är 45+. Det här är ett förslag att få bort blickpunkten från det verkliga problemet med den stora arbetslösheten som finns. Bättre att införa ett nytt sätt med arbetsmarknadsutbildningar som det fanns för. Då hade de flesta råd och möjlighet att byta yrken flera gånger under arbetslivet. När jag var började jobba för 40 år sedan så sa de att man skulle byta yrken minst 4-5 gånger under yrkeslivet. Den gamla arbetsmarknadsutbildningen finserades med hjälp av arbetsgivaravgifter som arbetstagarna avstod i löneökningar för.

  2. Jan-Erik Vahlström

    Nu måste du nog förklara centerns ståndpunkt vad som gäller om pensionsålder. Jag har till en förtroendevald centerpartist frågat om centern ställer sig bakom vår statsminister när det gäller att höjja pensionsåldern. För en gångs skull så har jag fått ett klart svar från den personen. Svaret är NEJ. Alltså enligt honom så ställer sig centern inte upp på detta. När jag läser i din blogg så verkar du ju ha köpt statsministerns förslag direkt. Vem ska man tro på inom centern? Utan att nämna något namn så kan jag ju säga att den personen är en känd bloggare för centern och svaret på min fråga finns i hans blogg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.