Alla kan vara med!

Centerpartiet är just nu inne i en period av idé­utveckling. Om ungefär ett år ska ett nytt idéprogram antas vid en extrastämma. Redan nu pågår arbetet med att formulera de texter som ska ligga till grund för det kommande programmet. Vi kallar arbetet för Framtidsbygget, och det innefattar bland annat att alla som vill kan vara med och bidra.  Jag är en av de som sitter med i Idé gruppen som jobbar med programmet.

Vi kan konstatera att flera partier har sagt sig vilja ha en öppen process när deras respektive program har formulerats. Men oavsett om de använt enkäter eller frågeformulär på nätet så har de valt att behålla kontrollen över processen. För vår del handlar den öppna processen om att visa att vi har förtroende för människor, också för dem som finns utanför medlemsregistren.  

Ett parti som vill vara relevant för människor i dessa tider måste ha en levande diskussion, både med sina medlemmar och med medborgarna. Som ett led i vår ambition att vara Sveriges mest öppna parti vill vi därför bjuda in alla att skicka in texter och tankar. Det finns också möjlighet att vara med och utforma det program som ligger som en så kallad wiki på nätet. Där kan alla gå in och rent handfast vara med och redigera den text som kommer att bli råmaterial till det slutgiltiga idéprogrammet.

Naturligtvis finns det risker med att släppa på tyglarna och låta allmän­heten vara med i formulerandet av Centerpartiets idéer. Men samtidigt är riskerna också betydande med att vi som politiker stänger in oss i låsta rum och för introverta diskussioner om vår egen förträfflighet tills dess att vi låter vit rök sippra ut när vårt budskap är färdigt att förkunnas.

De moderna politiska partierna har inte samma breda medlemsbas som de en gång hade. Därmed blir också allmänhetens åsikter viktigare om vi ska kunna fånga upp hela bredden i de åsiktsströmningar vi anser oss företräda. Men det finns ytterligare ett skäl till att vi vill ha en öppen process. Det vi vill åstadkomma är nämligen inte bara ett program för Centerpartiet, utan också ett program som ska vara betydelsefullt för hela Sveriges och världens utveckling. Och ska det vara möjligt måste vi förena våra Centervärderingar med en underbyggd bild av verkligheten.

Därför hoppas vi att så många som möjligt vill vara med och ta fram vårt idéprogram. Oavsett om du är lantbrukare eller logoped, renskötare, forskare eller personlig assistent, student eller sjuksköterska så är du välkommen att bidra med dina åsikter.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.