Respekt!

Jag har så svårt att förstå den respektlöshet som sprider sig både via Facebook men även via kommentarer i olika webbsammanhang. Det verkar som om vi helt tappat respekten för varandra som människor emellanåt.

Som i veckans som gick där en hårig ärmhåla utlöste en lavin av elakheter och kommentarer om en människas kropp. Eller de otaliga elakheter som Ranelid får utstå för att han är den han är.

Jag har svårt att både förstå denna respektlöshet och varför möjligheten att vara anonym framkallar det sämsta hos oss som människor.

6 kommentarer

  1. Jan-Erik Vahlström

    Jag håller fullständigt med dej om detta. I politiken har jag ingenting till övers för den politik som alliansen (och där är du ju med) men det innebär inte att jag inte respekterar dina åsikter och den politik som du tror på. Vi är olika men vi har rätt att ha och ge uttryck för vilka åsikter och värderingar som har. Detta skall vi vara oerhört rädda om.

  2. Isak

    Ändå svårare är det att acceptera den respektlöshet som
    breder ut sig bland VK:s bloggare. Otaliga gånger har du
    utan motivering raderat eller censurerat mina kommentarer
    på bloggen. I alla mina kommentarer så har jag följt dom
    pressetiska reglerna som VK uppställt. Eftersom jag före-
    träder bara mig själv, och du vet mitt namn och min E-post-
    adress så visar du ett totalt förakt för det fria ordet.
    Att inte andra kan föra sig, ger dig inte rätten att refu-
    sera. Respekt betyder aktning och vördnad för andra och
    deras åsikter. Som politiker kommer du bara att förlora
    på att försöka strypa det fria ordet.

  3. Tommy Streling

    Under valdebatten i Vilhelmina sensommarn 2010 förekom en närmast animerad diskussion kring asylflykting-mottagningens omfattning. Jag som politiker hade förankrat mitt/vårt ställningstagande hos förvaltningschefer och sakkunniga. När det kom på tal om ytterligare utvidgning eller mottagning av ensamkommande flyktingbarn, ansåg förvaltningen att den ansträngda kommunen inte mäktade med detta. Utan dagverksamhet eller annan sysselsättning har och hade vi svårt att ta hand drygt 300 asylflyktingar i en tätort på drygt 3000 invånare. Plus ett antal kvotflyktingar ej att förglömma. Mitt och mångas andra perspektiv var att 100-150 var en lämplig nivå, något som migrationsverket motsatte sig.

    Det förespeglades i debatten att jag var främlingsfientlig och rentav rasist. Åke Nilsson och Lars Eliasson hakade på och du Maria uttryckte din vämjelse, över att jag endast sagt att jag inte trodde på rådande mottagningsnivå. Jag förtydliga under debatten att det inte handlade om avveckling utan om rimliga nivåer där vi i samhället kan ta emot och ta hand om flyktingar på ett bra sätt. Efter debatten skrev du trots detta en blogg där du beskrev att du fick kalla kårar av sådant här. Trots att inte ett ord av vad jag sa kunde tolkas främlingsfientligt eller rasistiskt.

    Om någon bidragit till att göra mig till ett hotfullt främlingsfientligt monster på VK-webben så är det du Maria Kristoffersson. Att på detta vis sätta likhetstecken mellan mig/partiet och Sverigedemokraterna var väldigt fult.

    Ditt blogginlägg lästes av tusentals personer i kommunen och länet. Att folk slänger ur sig både det ena och andra i partipolitisk valdebatt, det kan jag förstå, även om jag inte respekterade flera politikers sätt att bemöta mitt ställningstagande. Ingen av er bad om ursäkt och idag är det för sent. Kvarstår gör att du inte kunde låta bli att blogga om de kalla kårarna och sprida främlingsfientligt misstänkliggörande på webben, dvs rena lögner om mig som person. Sopa framför egen dörr.

  4. Maria Kristoffersson

    Streling. Det är bra att du förklarar dig i detta om än det är länge sedan den här debatten var. För mig är den demokratiska värdegrunden otroligt viktig där alla människors lika rätt och värde är det allra viktigaste. Under den debatten som var för år sedan så var min upplevelse att argumentet gick emot alla människors lika värde. Därför reagerade jag då liksom jag skulle reagera om det var idag.

  5. Isak

    Har förstått Fru Kristofferssons mening, att alla som inte
    delar hennes sak är emot, och skall betraktas som fiender.
    Och ju rakare man är i sin argumentation för att kalla
    saker vid sitt rätta namn, desto elakare är man. Och ju
    rakare man skriver desto mindre ord behöver man använda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.