Intresset olika för att påverka…

Har haft ett par dagar med många besök och fantastiska diskussioner. De som kommit på de träffar vi arranerat med riksdagsmän från näringsutskottet och skatteutskottet har varit så kloka och framsynta.

De ser vad som krävs för att stärka landsbygden och inlandet. Det som förvånade mig var att det i min egen kommun var så lågt intresse från kommunala företrädare att vara med och påverka makten. Ingen kom  frånnäringskontoret,  flyget eller turistbyrån.

I Dorotea kom däremot hela gänget från den kommunala ledningen, kommunalråd, oppositionsråd och chefer. De passade på att föra fram det som de såg som det väsentliga. Jag tycker att det är så vi måste jobba, oavsett partifärg. Det är viktigt att vi tillsammans ser vad vi tillsammans kan göra för att påverka framtiden. 

Det kanske är så att i Dorotea har man kommit till vägs ände då det gäller offentligt ansvarstagande. Om det skriver Helena Lindahl som är riksdagsman från Västerbotten i sin blogg: 

Besökte sjukstugan i Dorotea igår. Där träffade jag ockupanterna som outtröttligt kämpar för att få behålla en rimlig sjukvård!

Jag blev starkt berörd när jag såg alla dessa modiga människor, människor som satt ned foten genom att sitta på sjukstugan – dag som natt, människor som inte bara knyter näven i byxfickan, utan med kraft kräver att också inlandet måste ha grundläggande trygghet.

Det är på ren svenska inte klokt vad sossarna i landstinget nu gör. Hur i friden tänker man när man ska dra in akutvårdsplatserna och  bara ha öppet mellan 08.00 och 17.00? Vad händer om man blir sjuk efter stängningsdags? Vad händer om någon får en stroke? I värsta fall blir det en färd till Lycksele lasarett och det är 15 mil bort! Vad händer om någon bryter ett ben i Borgafjäll på andra tider än öppettiderna i Dorotea? Då får de åka till Umeå – 24 mil! Är det rimligt? Hur ska man locka turister till Borgafjäll om det inte finns grundläggande sjukvård att tillgå och hur ska man få företag och invånare i Dorotea med omnejd att känna sig trygga?

Nu är det dags för inlandet att säga ifrån och det gör ni i Dorotea! Ni är förebilder för hela inlandet och landsbygden. Ni går före och visar att nu är det nog!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.