De som ser genom ett sugrör

Igår var jag i Nordmaling och pratade politik med Nordmalingscenterpartisterna. De kom precis från ett fullmäktigemöte där den Socialdemokratiska majoriteten hade beslutat lägga ner en byskola. Stämningen var dämpad och de var uppgiva. Alla argument de tagit fram både humanistiska och ekonomiska hade varit verkningslösa.
Den socialdemokratiska majoriteten hade även i denna kommun tagit beslut för att centralisera och samla ihop till stordrift.

Det går en våg igenom Norrland med samma typ av centraliserat tänkande och beslut därefter i både landsting och kommuner.
Jag gillar verkligen inte den bilden dessa beslutsfattare hat, av vad som är bra för människor och vad som är bäst för både de som bor, de som driver företag eller de som besöker en bygd.
Jag tror på att vi ska decentralisera istället, ja, gå i en helt annan riktning.

2 kommentarer

  1. Eliza

    Skulle vara intressant att se hur du skulle lösa det krasst ekonomisk för att få behålla alla små byaskolor i en kommun som förra året gick -7,1 miljoner back.

  2. Maria Kristoffersson

    Problemet är att de kommuner som styrts av S en längre tid har byggts på att den offentliga sektorn ska ta hand om allt, även det som kan utföras av andra. Den starka offentliga sektorn i centralorterna är en grund i socialismen. Där har vi problemet med de kommuner som går back. De har inte orken att ta tag i att anpassa kommunerna efter hur befolkningen ser ut. De vill inte krympa den offentliga omfånget. Fast alla vet att det msåte ske för att få medel över till att driva verksamhet, inte bara till lokaler, löner och dyr administration. Kolla siffror som finns i öppna jämförrelser som du hittar på internet. Där kan du själv se hur just din kommun ser ut i siffror och göra din egna analys.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.