9 av 10 Svenskar använder internet varje dag!

Idag har Anna-Karin Hatt besökt Umeå och haft ett öppet samtal som direktsänds på www.regionvasterbotten.se/direkt. Det är ju så att trots att de flesta svenskar nyttjar internet dagligen så är de svenska företagen inte lika uppdaterade på tekniken och möjligheterna på nätet. Skolor ligger även efter i att nyttja möjligheterna som finns.

Offentlig sektor sitter på en guldgruva i offentlig data där vi har data på i princip allt. Den datan borde entreprenörer få nyttja för att göra nya innovativa tjänster. En bra app för att anmäla föräldraledighet är ett exempel. Västerbotten har den bästa tillgången till fibernät i Sverige. Men det finns fortfarande delar av landet som inte har tillgång till bra nät.
 
Det är ju även så att internet och digitala tjänster skulle kunna hjälpa oss att skapa ett mer hållbart samhälle. Om vi skulle nyttja data mera så skulle vi klara av att sänka koldioxidutsläppen med 15 %, det finns stora möjligheter både inom service, utbildning och offentlig service och tjänster.
Inom skolan så ligger svenska barn efter då det brister i den digitala kompetensen för många. Många kommuner har inte satsat på digitala läromedel och digital teknik. Alla barn i Sverige har rätt att nytta digitala lärverktyg. Ska vi nå det målet behövs att alla hjälps åt att bidra.
 
Det är därför så kul att Västerbotten har tagit fram en digital agenda för länet där man signerat vilka avsikter man har för att nå målen med högre digital tillgång för alla. Landstinget jobbar hårt tillsammans med digitaliserad vård där Storuman ligger först på banan men sjukstugan i Vilhelmina kommer nu som god tvåa.
 
Det finns stora möjligheter om vi alla hjälps åt att dra åt rätt håll!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.