Välfärden ransoneras av S?

I veckan så skriver Hans Dahlgren på DN debatt om välfärdens utmaningar. En mycket aktuell frågeställning för Västerbotten. Han skriver att stigande kostnader kräver förändring och att för att hantera de stigande kostnaderna för välfärden måste vi börja ransonera den. Det är kanske ett tecken på denna ransonering vi ser redan idag där den Socialdemokratiska majoriteten i Landstingen både i Norrrbotten och Västerbotten rnsonerar akutvården på landsbygden.

Han resonerar om olika vägar att gå för att hantera välfärden och konstaterar att alla vägar måste prövas och fler vägar måste fram.

Han skriver vidare att  välfärden ofta definieras som vård, omsorg, utbildningssystem och de sociala försäkringarna. När väljare tillfrågas om vilken fråga i politiken som de tycker är viktigast hamnar oftast välfärden på första plats. Det betyder att vi alla är måna om att det fungerar när vi väl behöver vård, omsorg, utbildning och annan offentlig service.

Problemet är att politiken inte hittat den ultimata lösningen. Därför ska Centerpartiet jobba extra hårt med den här frågan och har tillsatt en välfärdsgruppering som ska jobba fram förslag till nya lösningar. Välfärden står inför enormt stora finansiella utmaningar och de som drabbas när välfärden minskar i omfattning är de mest utsatta därför är det så viktigt att vi tar tag i frågan och löser den.

Den här frågan är inte bara aktuell i Sverige utan i alla länder förs samma resonemang och olika vägval görs. Frågan är hur det kommer att bli i Frankrike där den nya presidenten lovar 150 000 nya offentlgiga jobb samtidigt som staten ska spara. Blir Frankrike ett nytt Grekland?

 

En kommentar

  1. Kristina Norman

    Centern ingår i den regering som under 5 års tid har jobbat stenhårt för att demontera välfärden i Sverige…Vi har inte sett många tecken på att centern har speciellt mycket att säga till om hittills.

    Var för ska någon rösta på centern när man vet med erfarenhetens visa mantel att det är moderaterna som bestämmer i den konstellation som ni kallar för Alliansen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.