Hur ser elefanten ut?

Centerpartiet genomför nu ett idéprogramsarbete. Det är den mest öppna process som något parti i Sveriges riksdag använt sig av för att ta fram det dokument som kommer att vägleda partiets vägval de kommande tio åren.

I wikiformat bjuds alla med tillgång till internet in för att få vara med och forma framtiden med centerpartiet. Arbetet genomförs i tre rundor med en avstämning i idéprogramsgruppen som leder processen efter varje runda. Den första rundan gav cirka 500 ändringsförslag till de texter som utgjorde det mycket ofärdiga originalet. Snart öppnar vi centerwikin för den andra rundan.

Idépgrogramsarbetet innehåller många olika delar. Det traditionella folkrörelsearbetet har redan möjliggjort för mer än 2500 personer att aktivt diskutera centerpartiets grundläggande idéer. I vår seminarieverksamhet vill vi öppet och ärligt diskutera frågor som vi känner behöver ventileras.

Vi som skriver denna artikel ansvarar för dagens seminarium som går under rubriken Elefanten i rummet. Seminariets kommer att avhandla geografi och makt och om stad och land, ett ämne som är ständigt återkommande i debatten.

Som inget annat parti har Centerpartiet slagits för landsbygden. Även i tider då vi inte innehaft regeringsmakten har vi fått klä skott för politik som först och som skadat landsbygden. Det är fortfarande klart för i princip varje röstberättigad medborgare att vi en gång bildades som bondeförbundet. Att det gått 100 år sedan bildandet av Centerpartiet gör dock inte att frågorna tappat i intensitet. I vår dagliga politik värnar vi alltid landsbygden. Vi får också ständigt vara i fokus när landsbygden diskuteras.

Samtidigt har 100 år av politiskt arbete och medverkan i regeringar under 30-talet, 70-80-talet samt under 2000-talets två första decennier, en parlamentarisk närvaro i 95 år, framgångsrika år av att leda många kommuner och landsting runtom i vårt land så klart kommit att bredda partiet från det av Carl Berglund år1910 skrivna uppropet till landsbygdens folk.

I den politiska debatten och i allra högsta grad i vårt eget parti ställs ofta stad mot land. Den enes bröd synes vara den andres död. Det reses inte ofta men ibland synpunkter om att det är dåligt för partiet att vi i dag har representation o Stockholms stad. De fakto är det så om vi räknar i antal röster att en bit över 20% av centerpartiets väljare i dag finns i Stockholms stad och län. I flera vallokaler i Stockholms innerstad är vi i dag långt större än socialdemokraterna. Likväl är vi fortsatta oerhört starka på landsbygden.

Inget parti i Sverige skulle ha någon nämnvärd debatt om man var väl representerad i Stockholm och i Kalix – utom i centerpartiet. Inget partis företrädare behöver motivera varför hon representerar sitt parti just på den geografiska platsen hon gör det – utom en centerpartist. Vi får ofta frågor om detta. Sällan av väljarna men oftare av media kommer frågan om hur man kan vara Centerpartist när man bor i Stockholm?

Frågan finns och den lever. Den har blivit lite som elefanten i rummet som ingen vill tala om. Media förhåller sig till oss som ett geografiskt parti och i partiet höjs röster för att det är skillnad på folk och folk beroende på var man bor.

Därför vill vi i dag lyfta på locket och arrangerar ett seminarium för att se över hur det förhåller sig med det hela. Inbjudna är Håkan Larsson (Krokom) som är fd riksdagsledamot, landsbygdskämpe och idétänkare. Vi har även bjudit in Larz Danielsson (Ragunda) som tidigare på Expressens sidan 4 kritiserat Centerpartiet för att ha glömt sina rötter och blivit för storstadsorienterat. Maria Leifland (Värnamo) är före detta kommunalråd i en stark centerkommun med mycket landsbygd och bor själv i byn Långshult. Johan Hedin som är vice ordförande för den mytomspunna och aktiva Stureplanscentern.

Vi har också bjudit in Stig-Björn Ljunggren som är välkänd statsvetare med bra koll på så väl den samtida debatten som hur partierna fungerar för att ge ett mer statsvetenskapligt perspektiv på frågan.

Under kvällen hoppas vi får höra de perspektiv som finns och verkligen kittla elefanten i stället för att ignorera den. Vi duckar inte för ytterligheter utan bjuder upp dem till dans.

Mari Kristoffersson

Fredrick Federley

Ledamöter i Centerpartiets Idéprogramgrupp

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.