Vilka partier är det rimligt att vi har i vårt land?

Detta reflekterade Stig-Björn Ljunggren statsvetare vid Uppsala universitet omkring vid ett seminarium som jag ochFredrick federley höll förra veckan i riksdagen. 

Han säger att det bör finnas ett högerparti och det bör finnas ett vänsteralternativ med extrema ytterkanter. Problemet är att idag finns alla partier i mitten. Det finns idag en rotlöshet bland partierna. Centerpartiets rötter på landsbygden säger ” frihet som smakar jord!” och är kritisk till byråkrati och centralisering, man är emot storbolag men gillar företagande och kan ses som ett parti som går från att vara ett intresseparti som försvarar vissa intressen till att mot ett värderingsbaserat parti.

Frågan är om politiken är en kamp om att forma system i ”myrstacken” , eller om politiken är en kamp om tuggorna vid den politiska grytan? Det finns en dragkamp mellan förnyels och att försvara traditionerna i alla partierna mellan olika fraktioner. Det finns även en kamp i alla partierna mellan individualiseringen/självförverkligandet gentemot grupperingen/hemhörigheten.  Alla organisationer skapas utifrån ett syfte till slut har organisationen blivit sitt eget syfte och då måste den förnyas.  Samhället äts av globaliseringen, klimatfrågan och demografifrågan och behoven av att hitta former för ett kvartalssamhälle där folk flyttar och är mer rörligare är stort.
 
Centerpartiet måste välja väg om de ska göra som Vänsterpartiet och säga NU JÄVLAR!!  och få 4 % eller göra som Socialdemokraterna och Moderaterna att sätta upp fingret i luften och gå dit det blåser och få 40 %. Oavsett hur Centerpartiet gör så kommer det att bli fel!
 
Intressant att lyssna till och reflektera omkring….Vad tror du?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.