Företagen och bankernas fel?!

Hör i en intervju en person i Spanien säga att den ekonomiska krisen är företagens och bankernas fel? Blir förvånad över att insikten är så usel om vad krisen i Europa beror på – ett allt för frikostigt offentligt system. Ett system där anställda inom staten har förmånliga villkor, korta arbetstider, tidig pension och en mycket hög andel anställda i offentlig verksamhet.

Det är inte den enda förklaringen utan det finns fler orsaker som att andelen företag och exporterande företag i de här kris länderna har varit allt för få.

Välfärd skapas av starka företag, inget annat.

Det som skrämmer mig är att samma retorik även finns lokalt, att man kan spendera sig ur ett kärvt ekonomiskt läge utan att spara. Att hög andel offentligt anställda ska vidmakthållas till varje pris. I Vilhelmina är prognosen just nu att kommunen kommer att gå back över 8 miljoner i år. Ett läge där jag anser man måste spara på kvadratmetrar och på löner. Sparande på underhåll, kompetensutveckling och läromedel har redan gått för långt.

Det återstår att se vilka åtgärder majoriteten kommer att föreslå för att klara detta.
Det är svårt och det är tufft men det måste göras.

En kommentar

  1. Yngve Sunesson

    I Spanien ligger det en hel del sanning i att det krisen är bankernas fel. Där hade staten inget större budgetunderskott och lägre statsskuld än genomsnittet i EU när finanskrisen slog till. Men bankernas alltför generösa utlåning mot dåliga säkerheter i fastighetsprojekt som kollapsade i krisen gjorde att de statliga bankgarantierna drabbade statsfinanserna hårt med både bankkris och statsfinansiell kris som följd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.